
Chociaż powiedzenie sezon ogórkowy odnosi się do letniego okresu, w którym nic się nie dzieje, u nas jest wzmożony okres przetwórczy. W naszym klimacie ogórki zbieramy od lipca do października. Z reguły są dwa wysypy ogórków, w lipcu i w drugiej połowie września, kiedy masowo je przerabiamy. Te lipcowe i z początku sierpnia najlepiej ukisić lub zamarynować, najlepiej się wtedy przechowują, mają najwięcej smaku i aromatu. Te jesienne bardziej nadają się na pikle, sałatki oraz przecier z dodatkiem koperku do słoików na zimę, który następnie wykorzystamy do ugotowania ogórkowej z ziemniaczkami, ryżem lub jajkiem. Wypróbowaliśmy kilka przepisów na ogórki. Będziemy je publikować w najbliższym czasie, abyście mogli zrobić je w domu do października, kiedy sezon na ogórki ogłosimy a zamknięty.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
Zalewa:
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu 10%
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki miodu
- 6 łyżek ostrej musztardy np. sarepskiej, rosyjskiej, francuskiej
- 1,5 - 2 łyżki soli niejodowanej
- 1 łyżeczka kurkumy
Dodatki:
- liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- kilka ziarenek pieprzu kolorowego lub czarnego
Przygotowanie:
Przygotowujemy słoiki oraz zakrętki - dokładnie je myjemy i wyparzamy. Nie należy używać uszkodzonych bądź zardzewiałych zakrętek. Ogórki myjemy i kroimy w plastry. Do każdego słoika wkładamy liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz ziarnisty. Przygotowujemy zaprawę : podane składniki zalewy łączymy i zagotowujemy - dodajemy pokrojone w plastry ogórki i ponownie zagotowujemy. Gdy wszystkie ogórki już zmiękną, przekładamy je do czystych, wyparzonych słoików. Ugniatamy ciasno i zalewamy do końca gorącą zalewą musztardowo-miodową. Słoiki z ogórkami wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na temperaturę 110 0 C. Nie przekraczamy tej temperatury, ponieważ gumki w zakrętkach mogą ulec uszkodzeniu. Po nagrzaniu piekarnika, pasteryzujmy prze 15 minut. Słoiki zostawiamy z piekarniku do wystudzenia. Przenosimy w ciemne i chłodne miejsce po całkowitym ostygnięciu - nie wcześniej niż kolejnego dnia.