Ogórki małosolne, taki wiele razy już o nich pisaliśmy, ale ponieważ w naszej kulturze kulinarnej są głęboko zakorzenione, wracamy do nich ponownie. Tym razem na przygotowane „na sucho”, w foliowych woreczkach ze struną. Taki łatwy sposób na zrobienie własnych przetworów w każdym miejscu, w domu czy na wakacjach. Wystarczy, że zaopatrzymy się w ogórki, przyprawy i woreczki strunowe albo zwykłe spożywcze. Nie musimy mieć beczek, słoików ani ciepłej wody, wystarczy sama lodówka. Ogórki małosolne zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu zjedzenie już niewielkiej ich ilości zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo sok z ogórków małosolnych doskonale nawadnia organizm i uzupełnia ważne mikroelementy. Można go wykorzystać w przypadku kaca lub odwodnienia organizmu. Podczas procesu fermentacji ogórków produkują one bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na odpowiednią florę bakteryjną układu pokarmowego. Spożywanie ogórków małosolnych jest zalecane podczas i po antybiotykoterapii. Bakterie kwasu mlekowego mają również pozytywny wpływ na układ odpornościowy organizmu. Jeszcze mała podpowiedź dla tych, którym ogórki kiszone wychodzą miękkie. Żeby były twarde, spróbujmy dodać do nich liści drzew i krzewów. Liście roślin zawierają w swoim składzie substancje, które odpowiadają za twardość ogórków. Najczęściej do kiszonych ogórków dodajemy liście porzeczki, winogron i malin, a także wiśni czy dębu.
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 łyżka grubej soli
- korzeń chrzanu ok. 10 cm
- liść chrzanu
- 2 gałązki kopru
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka ziaren gorczycy
- opcjonalnie: liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
Ogórki myjemy i osuszamy. Ścinamy końcówki ogórków, wtedy sól szybciej w nie przeniknie. Do dużego worka z zapięciem strunowym wkładamy koper, chrzan, rozgniecione delikatnie ząbki czosnku, ogórki, dodajemy gorczycę oraz sól. Woreczek szczelnie zamykamy, usuwając powietrze. Potrząsamy ostrożnie zawartością, aby nie uszkodzić woreczka i aby sól i przyprawy rozeszły się między ogórkami. Ogórki w połączeniu z solą „oddadzą” sok, dlatego worek powinien być gruby i szczelny. Worek wkładamy do lodówki na ok. 4 godziny, potem wyjmujemy i pozostawiamy na 20 godzin w temperaturze pokojowej. Ogórki są gotowe do spożycia po 24 godzinach. Po otwarciu woreczka ogórki trzymamy w lodówce .