Kontynuujemy cykl przepisów na przetwory z ogórków, do wykorzystania już wkrótce, kiedy nadejdą jesienne zbiory. Propozycja na pikantne ogórki w marynacie octowej. Marynowanie, czyli utrwalanie przetworów z warzyw, owoców i grzybów w zalewie octowej z dodatkiem aromatycznych przypraw, soli i cukru to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Owoce i warzywa przygotowane do zamarynowania powinny być dojrzałe, jędrne i twarde, bez plam oraz uszkodzeń. Ważnymi dodatkami do marynat są zwyczajowo stosowane popularne przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczyca, cynamon, goździki, suche gałązki kopru, ostra papryka, czosnek, cebula i chrzan. Wszystkie marynaty nabierają właściwego smaku dopiero po 2-3 tygodniach przechowywania.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 3 łyżki soli (około 60 g)
- 8 ząbków czosnku
- 3 łyżeczki chili w proszku
Zalewa:
- 1 ½ szklanki octu spirytusowego 10 % (ok. 375 ml)
- 10 łyżek oleju roślinnego
- 1 ½ szklanki cukru (360 g)
- ½ szklanki wody (125 ml)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
Dodatki:
- plasterki świeżej papryki chili do dodania do każdego słoiczka
Przygotowanie:
Ogórki dokładnie myjemy w bieżącej zimnej wodzie. Odcinamy końce i dzielimy na ćwiartki, większe ogórki możemy podzielić na ósemki. Umieszczamy w dużej misce. Wsypujemy około 3 łyżki soli (60 g). Delikatnie wymieszamy rękoma ogórki z solą. Odstawiamy w chłodne miejsce na 4 do 8 godzin. Możemy je mieszać co jakiś czas. Po tym czasie odlewamy wodę z ogórków. Do odcedzonych ogórków dodajemy przeciśnięty czosnek i 3 czubate łyżeczki chili w proszku (ewentualnie pieprz cayenne). Wymieszamy czosnek i chili z ogórkami. Przygotowujemy zalewę do ogórków: 125 ml wody, czyli ½ szklanki wody oraz 1 ½ szklanki octu spirytusowego 10 %, 10 łyżek oleju roślinnego, 1 ½ szklanki drobnego cukru. Dodajemy też: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżeczkę ziaren czarnego pieprzu. Podgrzewamy do momentu aż cały cukier się rozpuści. Doprowadzamy zalewę do wrzenia. Jeszcze wrzącą zalewę wlewamy do ogórków. Ogórki zalane gorącą zalewą zostawiamy do całkowitego przestudzenia. Ogórki robią się jeszcze bardziej elastyczne, lekko skurczone i dość miękkie. Ciasno układamy ciasno w słoiczkach, zalewamy pozostałą zalewą mocno zakręcamy. Słoiki z ogórkami wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na temperaturę 110 0 C, na 15 minut.