Limoncello to likier produkowany z soczystych cytryn o grubych skórkach, macerowanych w alkoholu. Ojczyzną Limoncello jest włoska Kampania i obecnie ten włoski przysmak produkuje się głównie na południu Włoch, gdzie jest najcieplej i rosną najlepsze cytryny. Limoncello ma apetyczny, mocno żółty kolor oraz jest pełne smaków i aromatów lemoniady bez cukru oraz kandyzowanej, cytrusowej skórki z delikatną kwaskowością, która ładnie wszystko równoważy. Dlatego limoncello wbrew pozorom nie jest kwaśne jak cytryna, a przyjemnie orzeźwiające. Limoncello ma w okolicach 30% alkoholu. Limoncello jest pyszne samo w sobie, ale doskonale sprawdza się w drinkach. Proponujemy zmieszanie soku z ananasa, Limoncello oraz Prosecco. Otrzymamy jeden z ulubionych napojów w ciepłe dni. To lekki, orzeźwiający napój, który łączy w sobie bąbelki Prosecco z łagodnym smakiem Limoncello i tropikalną słodyczą soku ananasowego. Podanie go schłodzonego wydobywa przyjemną równowagę cytrusów i słodkich smaków, która jest idealna na każde spotkanie towarzyskie.
Składniki:
- 1 butelka schłodzonego Prosecco
- 1 szklanka schłodzonego limoncello lub innego likieru cytrynowego
- 1 szklanka schłodzonego soku ananasowego
- świeże plasterki ananasa do dekoracji
- liście mięty do dekoracji
- kilka kostek lodu
Przygotowanie:
Do dużego dzbanka wlewamy schłodzone Prosecco, Limoncello i sok ananasowy. Delikatnie wymieszamy. Jeśli chcemy uzyskać koktajl o mniejszej mocy, możemy dodać wody sodowej, aby go lekko rozcieńczyć i dodać trochę bąbelków. Przelewamy koktajl do przygotowanych szklanek. Dekorujemy każdą szklankę plasterkiem świeżego ananasa i gałązką mięty. Podajemy od razu ciesząc się tropikalny, orzeźwiającym smakiem.