Podczas wakacji zwiedzamy bliższe i dalsze strony świata. Często po takich podróżach próbujemy odtwarzać smaki z jakimi się spotkaliśmy, które pozwolą nam znów poczuć się jak na wakacjach. Dla niektórych będą to smaki wędzonej sielawy z Mazur, dla innych niezapomniane ruchanki kaszubskie czyli rodzaj racuchów drożdżowych lub gomółki podkarpackie, dla niewtajemniczonych suszony biały tłusty ser z żółtkami i kminkiem. Natomiast amatorów Morza Śródziemnego z pewnością skuszą dania z owocami morza, krewetkami, mulami czy ośmiornicą. Dania, w których nie ma za dużo przypraw. Zwykle nastawiamy się na jedną, dwie przyprawy. Charakterystyczne dla dań włoskich, chorwackich, greckich czy hiszpańskich są oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek, czosnek, papryka i pomidory. W wakacje do proponowanych przez nas muli nieodzowne jest białe wino, winogronowe. Takie wino, możemy przygotować z naszych rodzimych winogron dodając do jego wytworzenia drożdże Uniwersalne, Chardonnay lub Madera.
Składniki:
- 1 kg muli
- 2 cebule
- ½ świeżego chili
- 300 ml wina białego (półwytrawne lub pół słodkie)
- 3 łyżki masła lub oleju do smażenia
- mały pęczek natki pietruszki
- sól i czarny pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- ewentualnie około 100 ml mleka koksowego lub śmietany
Przygotowanie:
Mulę przelewamy wrzątkiem, odsączamy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. W garnku o szerokim dnie rozgrzewamy masło, wkładamy cebulę i drobno posiekaną papryczkę chili, solimy. Wlewamy białe wino, dodajemy pietruszkę, zwiększamy ogień i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy małże i gotujemy pod przykryciem przez 5 - 6 minut na dużym ogniu. Na koniec dodajemy śmietanę lub mleko kokosowe i posypujemy natką pietruszki. Omułki najlepiej podawać ze świeżym pieczywem.