
Propozycja na Walentynki, dla wszystkich, którzy lubią sprawiać niespodzianki najbliższym. Mochi. To tradycyjny japoński przysmak, który cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Mochi jest robione z ryżu kleistego, który jest gotowany, a następnie ubijany, aż stanie się gładką, elastyczną masą. Proces ubijania ryżu, zwany mochitsuki, jest wykonywany ręcznie w specjalnych kamiennych moździerzach. Mochi symbolizuje szczęście, zdrowie i długowieczność. Tradycyjnie jest spożywane na początku roku, by przynieść pomyślność. Może mieć różne smaki i formy. Czasami jest nadziewana pastą z czerwonej fasoli, lodami, owocami, a nawet matchą (zieloną herbatą). Okazuje się, że ten deser można jeść na ciepło. Mochi podawane na ciepło jest bardzo miękkie i elastyczne. Można je grillować na ogniu lub w mikrofali, co daje przyjemny, lekko chrupiący efekt z zewnątrz, ale nadal jest miękke w środku. Mochi na zimno (np. jako lody mochilowe) jest popularny deserem, szczególnie w ciepłych krajach. W Japonii jedną z tradycyjnych potraw jest mochi podawane z sosem sojowym i posypane cukrem. A z czym przygotowywać mochi: z pastą z czerwonej fasoli (anko), z lodami, z owocami, np. truskawkami, z zieloną herbatą (matcha), z sezamem. Czarne lub białe nasiona sezamu nadają mochi nutkę orzechowego smaku i chrupkości. Mochi to naprawdę wszechstronny deser, który może przyjąć wiele smaków i form. Możecie eksperymentować z różnymi nadzieniami i sposobami podania.
Składniki:
- 100 g mąki z ryżu kleistego (shiratamako) lub 115 g mąki Mochiko
- 180 ml wody
- 50 g cukru pudru
- 100 g skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- mascarpone
- śmietanka 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- truskawki, brzoskwinie, mandarynki lub pomarańcze
- ulubiony kolor barwnika spożywczego
- do dekoracji: odrobina brokatu spożywczego, serca czekoladowe
Przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę i cukier, dodajemy wodę i ponownie dokładnie mieszamy. W następnym etapie ogrzewamy masę. Możemy to zrobić w mikrofalówce lub tradycyjnie gotując na parze. Metoda z mikrofalówką: przykrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę. Wyjmujemy miskę i wymieszamy masę. Przykrywamy ponownie folią i wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę. Kolejny raz mieszamy, przykrywamy folią i trzeci raz wkładamy do mikrofalówki – tym razem na 30 sekund. Kolor powinien się zmienić z białego na szklisty. Metoda z gotowaniem na parze: miskę wkładamy na garnku do gotowania na parze lub na zwykłym garnku z niewielką ilością wody aby miska nie dotykała dna garnka. Po około 7-8 minutach mieszamy i gotujemy łącznie przez 15 minut. Kolor masy powinien się zmienić z białego na prawie przezroczysty. Stolnicę posypujemy dużą ilością skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Przenosimy mochi na skrobię. Uwaga – masa jest bardzo klejąca! Posypujemy skrobią i po wystudzeniu rozwałkujemy delikatnie. Jeśli masa się klei podsypujemy skrobią. Masę przenosimy na 15 minut do lodówki. W międzyczasie ubijamy śmietankę z serkiem mascarpone i 1 łyżką cukru pudru. Owoce kroimy w niedużą kostkę. Ubitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego. Po wyjęciu z lodówki masę dzielimy na 6 porcji, po około 50 g. Każdy klejący się fragment podsypujemy skrobią. Porcję rozwałkowujemy i na środek za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy ubitą śmietanę z serkiem mascarpone, około 1 łyżeczki, podajemy pokrojone w kostkę owoce i przykrywamy ubitą śmietaną. Zaklejamy jak knedle. Mochi układamy zawinięciem do dołu, najlepiej w papierowych papilotek. Przechowujemy w lodówce.