Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 9:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Miętowa pasta z bobu z dodatkiem fety

0
Miętowa pasta z bobu z dodatkiem fety

W zależności od odmiany i terminu siewu zbiór bobu przypada od maja do sierpnia. Zbiór zależy od dojrzałości strąków. Zbyt późno zebrany bób staje się twardy i mało smaczny. Koniec czerwca i pierwsza połowa lipca to początek sezonu na bób i najlepszy okres na przygotowywanie potraw z bobu. Jak podają różne źródła w internecie, bób jest polecany osobom, które chorują na anemię ze względu na wysoką zawartość witaminy B i kwasu foliowego, które są niezbędne do syntezy czerwonych ciałek krwi. Kwas foliowy to natomiast składnik diety kobiet w ciąży i matek karmiących - zapobiega wadom rozwojowym płodu i wspomaga pracę mózgu. Bób jest cennym źródłem witaminy K niezbędnej aby utrzymać prawidłową krzepliwość krwi. Dodatkowo zawiera całkiem sporo witaminy C i witaminy A, która wspomaga organizm w walce z wolnymi rodnikami. Ponadto, bób zawiera dużo potasu a także fosforu, wapnia i cynku. Bób jest idealną alternatywą dla mięsa. Jest szczególnie polecany dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale również dla cierpiących z powodu chorób układu krążenia i starające się przez to ograniczyć spożycie białka zwierzęcego. Zarówno surowy jak i ugotowany bób można jeść ze skórką– szczególnie ten młody. Starsze nasiona mogą mieć grube, a zatem niezbyt smaczne łupiny. Wtedy lepiej je obrać. Bez względu na to, który sposób wybierzemy, należy pamiętać, aby nie gotować bobu zbyt długo. Kiedyś sztandarowym daniem w okresie letnim były świeże ziarna bobu ugotowane w wodzie i podane w salaterce z solą i masłem. Dziś wykorzystujemy go do przygotowywania sałatek, zup, makaronów, ciasteczek czy różnego rodzaju past do kanapek. I taki przepis na pastę do  kanapek mamy dla Was poniżej.

Składniki:

Przygotowanie:

Ugotowany bób obieramy ze skórki umieszczamy w szerokim naczyniu lub malakserze, dodajemy oliwę, tahini, fetę, miętę, koperek, czosnek oraz sok z cytryny. Całość blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch polewamy oliwą, posypujemy czernuszką lub pokruszoną fetą i posiekanym koperkiem. Pastę podajemy z chrupkim pieczywem. Pastę z bobu możemy przechowywać w lodówce do 2-3 dni.

 

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Swojskie przepisy
Affogato włoskie smaki

Affogato włoskie smaki

Popularny włoski deser składa się tylko z dwóch składników, espresso i lodów, a mimo to efekt jest absolutnie ekstrawagancki i pyszny. Choć pochodzi z Włoch, kraju kawy i gelato, to nie jest do końca jasne, kiedy to się powstało. Do połączenia deseru z napojem wykorzystuje się espresso, więc musiało ono powstać po wynalezieniu pierwszego ekspresu do kawy w XIX wieku. Dziś najbardziej popularne jest we Florencji. Affogato po włosku oznacza „ utopiony ” i jest jednym z  najprostszych deserów, jakie możemy wykonać. To duża gałka lodów waniliowych polana gorącym espresso. Jakie to proste, prawda? Kiedy affogato jest gotowe do podania, lody wyglądają, jakby utopiły się w kawie. Tradycyjnie affogato przygotowywano z  lodami Fior di latte , co oznacza „kwiat mleka”. To włoskie lody bez jajek, czekolady i wanilii: jedynymi składnikami są mleko, śmietanka i cukier. Dziś oprócz lodów śmietankowych często używane do affogato są lody waniliowe, straciatella, czekoladowe i orzechowe. A ponieważ mamy wspaniałą wanilię w naszym sklepie, chcemy Was zachęcić do wykonania lodów z śmietanki, mleka skondensowanego oraz wanilii.

Kurczak podwójnie soczysty

Kurczak podwójnie soczysty

Mięso z kurczaka, a szczególnie pierś jest bardzo delikatnym mięsem. Pierś z kurczaka, czyli jedno z najpopularniejszych, ale i najbardziej wymagających mięs, jeśli chodzi o uzyskanie soczystości. Pierś z kurczaka to chude mięso, zawiera bardzo mało tłuszczu, co z jednej strony jest jej atutem, z drugiej jednak sprawia, że łatwo ją przesuszyć. Wysoka temperatura, zbyt długi czas smażenia i brak odpowiedniego przygotowania to prosta droga do suchego, włóknistego mięsa. Jednym ze sposobów nadania soczystości piersiom jest włożenie ich na co najmniej 30 minut do marynaty. Świetnie sprawdzają się marynaty na bazie jogurtu, kefiru, oliwy z oliwek, z dodatkiem ziół, czosnku, cytryny, miodu, musztardy czy sosu sojowego. Dobrą praktyką jest również smażenie piersi na dobrze rozgrzanej patelni, najlepiej na średnio-wysokim ogniu, na niewielkiej ilości tłuszczu. Czas smażenia zależy od grubości mięsa, ale zazwyczaj wystarczą 3–4 minuty z każdej strony. I ostatnim kluczowym elementem jest odstawienie przygotowanego mięsa pod przykryciem na 5 do 10 minut, aby odpoczęło. Nasza propozycja to pierś z kurczaka w przyprawie Kurczak soczysty, która pozwala nam ominąć etap marynowania. Niesamowicie aromatyczna, o bogatym składzie. W składzie naszej przyprawy znajdziecie: sól, cukier, paprykę słodką, paprykę ostrą, czosnek, lubczyk, majeranek, pomidor suszony, marchew, pietruszkę, cząber, tymianek, kminek, gałkę muszkatołową, bazylię, rozmaryn, szałwię, pora oraz pieprz biały. Poprzez smażenie piersi na patelni w papierze do pieczenia uzyskamy podwójnie soczysty efekt.

Grzaniec w czerwcu?

Grzaniec w czerwcu?

Tak, tak wiemy. Grzaniec w czerwcu?! A jednak. Nie możemy przecież odmówić członkowi rodziny czegoś co bardzo lubi, niekoniecznie w wersji na ciepło. Zatem zaimprowizowaliśmy i stworzyliśmy drinka z rumu, plastrów cytrusów oraz kostek lodowych zrobionych z koncentratu Grzaniec. Nasz ulubiony Grzaniec firmy Profimator, zrobiony jest na bazie soków owocowych: jabłkowego, śliwkowego, z suszonych śliwek, gruszkowego. Oczywiście zawiera w swoim składzie ekstrakt z cynamonu oraz z goździków, ale w takiej ilości nadają mu one subtelnego aromatu, nie mają właściwości rozgrzewających. Sam producent podaje nam na opakowaniu gotowy przepis na drinka śliwkowego, zmieszanego z wódki, koncentratu Grzaniec, soku z limonki i wody. Jak jednak widzicie możliwości kreowania są nieograniczone i tak naprawdę wszystko zależy od Waszej wyobraźni. Oczywiście jeśli macie ochotę na tradycyjny grzaniec na ciepło, w naszym sklepie znajdziecie wszystko co jest do niego potrzebne, od produktów do wytwarzania win i alkoholi (np. drożdże gorzelnicze do rumu, zaprawek do alkoholu rumu), poprzez przyprawę do grzanego wina i piwa, zaprawkę do alkoholu DARY NATURY WINO GRZANE susz zioła, koncentrat Profimator Grzaniec Zimowy i wszelkie przyprawy typu cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, chili czy pieprz. Polecamy i zapraszamy

Czereśnie dobro luksusowe

Czereśnie dobro luksusowe

Czereśnia jest dziś synonimem luksusu. Ceny tych owoców szybują do niemożebnych wartości. Wtedy ciężko mówić o opłacalności robienia z nich przetworów. Jednak wielu z nas jest szczęśliwym posiadaczem sadu ze starymi odmianami czereśni np. Majówki. To plenna odmiana, która w tym roku owocuje wyjątkowo obficie. Sezon na czereśnie jest dość krótki. Zwykle zaczyna się w czerwcu i trwa do połowy lipca. Oprócz jedzenia czereśni na surowo, bezpośrednio lub jako dodatek do deserów lodowych czy sałatek np. z bobem, orzechami i fetą, możemy z nich zrobić przepyszne pierogi, zupę czereśniową, koktajle mleczne czy kompot. W przypadku nadmiaru proponujemy zamknąć je do słoików jako dżemy, konfitury, kompoty, słodkie marynaty, chutneye lub nalewki. Możemy je również suszyć i kandyzować, czyli poddać je procesowi smażenia, w gęstym syropie cukrowym, aby je zakonserwować i uczynić dłużej przydatnymi do spożycia. Takie kandyzowane czereśnie użyjemy do ciast, deserów, oraz jako dodatek do dań wytrawnych, np. serów czy pieczonych mięs. Aby przetworzyć ten przepyszny owoc, tak jak lubicie, zapraszamy do nas po szereg produktów i akcesoriów do przetwórstwa: słoików, zakrętek, lejków do słoików, butelek, suszarek oraz szczotek do mycia butelek, zbiorników spożywczych, cukru trzcinowego, Frukta-Żelu, drylownic, sokowników, różnego rodzaju korków, etykiet, oraz mnóstwa innych rzeczy, które znajdziecie w naszym sklepie stacjonarnym oraz internetowym.

Ciastka na zdrowie

Ciastka na zdrowie

Priorytetem dla nas jest zapewnianie Wam towaru jak najlepszej jakości, z którego zrobicie dobre gatunkowo alkohole (wina, piwa, nalewki, drinki), aromatyczne wędzonki (zrębki wędzarnicze, wędzarnie, haki wędzarnicze) przepyszne kiełbasy (pekle, przyprawy, jelita, osłonki białkowe) czy chociażby zdrowe wypieki na słono i słodko(drożdże piekarnicze, bakalie, erytrytol). Wasze zadowolenie i zdrowie są dla nas najważniejsze. Dlatego poszukujemy produktów dla naszych klientów, oczekiwanych i wysokiej jakości. Dziś w ramach zdrowych przekąsek polecamy ciastka bezglutenowe, bez masła, bez cukru, bez jajek. Są idealne na śniadanie, do szkoły czy pracy, po treningu czy na biwak. Podstawą są płatki owsiane. Uniwersalność płatków owsianych sprawia, że można je wykorzystywać na słodko np. w owsiankach czy ciasteczkach lub na wytrawnie w placuszkach z cukinii czy w mięsnych farszach. Spoiwem ciasteczek jest banan, słodyczy nadają im żurawina, pistacje a wyrazu starta skórka pomarańczowa. Jak zwykle większość produktów w uczciwych cenach dostaniecie w sklepie stacjonarnym i internetowym.


Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
BLACK LABEL TURBO  18% 90g drożdże gorzelnicze
BLACK LABEL TURBO 18% 90g drożdże gorzelnicze

11,00 zł

Cena regularna: 11,60 zł

Najniższa cena: 11,60 zł

8,94 zł

Cena regularna: 9,43 zł

Najniższa cena: 9,43 zł
szt.
HAKI wędzarnicze duże S-3/15cm 1szt
HAKI wędzarnicze duże S-3/15cm 1szt

1,50 zł

1,22 zł

szt.
HAKI wędzarnicze  S-4/14  1szt
HAKI wędzarnicze S-4/14 1szt

2,00 zł

1,63 zł

szt.
KLIPSY do zaciskarki wędliniarskiej Browin 60 szt.
KLIPSY do zaciskarki wędliniarskiej Browin 60 szt.

5,50 zł

4,47 zł

szt.
osłonka POLIAMIDOWA 1m fi 95mm  wędliniarska 120°C
osłonka POLIAMIDOWA 1m fi 95mm wędliniarska 120°C

1,90 zł

1,54 zł

szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium