Jeśli mamy w domu kilka osób i każda ma inne spojrzenie na temat co warto zjeść na obiad, mamy pomysł w jaki sposób zaspokoić gust każdego. Bazą naszego obiadu będzie mięso z szynki wieprzowej, które podzielimy na 3 części. Szynka surowa wieprzowa jest źródłem potasu, który jest ważnym mikroskładnikiem, bierze udział w skurczach mięśni, chroni pracę serca i mózgu. Niedobór potasu może powodować uczucie zmęczenia, drażliwość i zwiększone ciśnienie krwi. Tyle o wpływie na nasz organizm, ale dla nas najważniejsze są doznania smakowe. Oprócz kotletów mielonych, z mięsa szynki możemy zrobić szaszłyki, gulasz, albo upiec ją w całości. Ale do rzeczy.
Składniki na 3 porcje:
- 1500 g szynki wieprzowej
- 2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 średnie cebule
- przyprawa do gyrosa i kebabu
- 100 ml zimnej wody
- 5 ząbków czosnku
- smalec do smażenia
- bułka mielona
Przygotowanie:
Mięso z szynki myjemy, osuszamy i mielimy maszynką na średnich oczkach razem z cebulą i czosnkiem. Do zmielonego mięsa dodajemy sól, pieprz, 100 ml zimnej wody. Dokładnie wyrabiamy ręcznie lub za pomocą miksera. Następnie dzielimy masę na 3 równe części. Piekarnik nagrzewamy do 1900 C, ale wszystko zależy od producenta piekarnika i jego preferencji. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Pierwszą część formujemy w typowe podłużne kotlety i układamy na blasze. Drugą część masy formujemy na wrzecionowaty kształt. Na talerzyk wysypujemy przyprawę do gyrosa i kebabu. Obtaczamy w przyprawie i układamy na blasze. Pieczemy przez 25 minut i obracamy na drugą stronę. Pieczemy przez kolejne 20 minut. Aby mieć pewność, że kotlety są już upieczone nakłuwamy kotlet i patrzymy czy sos, który z nich wypływa jest przeźroczysty. W między czasie trzecią część formujemy w małe pulpeciki obtaczamy w bułce. Smalec rozgrzewamy na patelni i obsmażamy pulpeciki na złoty kolor.