Likier mandarynkowy, idealny aromatyczny likier na święta. W dwóch odsłonach: rozcieńczony wodą lub mlekiem. Do picia oddzielnie lub jako dodatek do drinków. Główny czas zbiorów przypada na miesiące zimowe od listopada do marca. W zimowych miesiącach mandarynki będą najbardziej soczyste. Spowodowane jest tym, że owoce w tym okresie mniej czasu spędzają w transporcie. W okresie wiosenno-letnim te owoce sprowadza się z RPA albo Argentyny, a ponieważ czeka je długi transport, są zrywane jeszcze częściowo zielone, a to nie wpływa korzystnie na ich smak. Choć to owoce są najsłodsze, to akurat dziś będziemy wykorzystywać ich skórkę. Dodatkowo skórkę z mandarynek można jeść i przetwarzać ją na wiele sposobów: do aromatyzowania grzanego wina, kompotów, marynaty do mięs, sosów, ciast i deserów w postaci kandyzowanej. W naszym przepisie wykorzystujemy skórkę z mandarynek, co zrobiliśmy z miąższu przedstawimy Wam za kilka tygodni w innym przepisie😉
Składniki:
- 5 mandarynek
- 250 ml spirytusu 95%
- 300 g cukru
- 250 ml wrzącej wody
- dodatkowo: 500 ml przegotowanej wody lub mleka (my do części dodaliśmy wodę a do części mleko)
- przyprawy korzenne: 1 gwiazdka anyżu, 2 laski cynamonu, 2 goździki, 2 ziarna kardamonu
Przygotowanie:
Mandarynki sparzamy wrzątkiem i szorujemy. Następnie obrać wierzchnią skórkę za pomocą ostrego noża lub obieraczki tak aby obierać tylko pomarańczową część skórki, bez białego miąższu. Obrane skórki przekładamy do słoika i zalewamy spirytusem. Dodajemy przyprawy korzenne. Jeśli nie jesteśmy fanami korzennych aromatów, możemy zrezygnować z przypraw. Słoik zakręcamy i odstawiamy na 5-7 dni. Po upływie tygodnia rozcieńczamy nalewkę. Cukier zalewamy 250 ml wrzątku i wymieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. Do tak przygotowanego syropu cukrowego dodajemy 500 ml wody lub mleka. Mieszamy z alkoholem przelanym przez sito. Nalewkę przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w lodówce. Jeśli podczas przechowywania na dnie pojawi się osad, wystarczy wstrząsnąć przed podaniem.