Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Luncheon meat czyli mielonka do kanapek

0
Luncheon meat czyli mielonka do kanapek

Sezon wakacyjny rozkręca się, a jeśli wakacje to podróże, a jeśli podróże to musimy mieć odpowiedni prowiant czyli kanapki. Kanapki natomiast oczywiście z kultową mielonką zwaną również szynką mieloną, turystyczną, tyrolską  lub luncheon meatem. Sięgamy zatem po szynkowar i zabieramy się do przygotowania pysznej wędlinki do kanapek na mały głód w podroży. Będziemy potrzebowali też maszynkę do mięsa z sitkiem o średnich oczkach, termometr, mięso wieprzowe, boczek wieprzowy surowy, peklosól, żelatynę i przyprawy. Wskazane też będzie zaopatrzenie się w woreczki do szynkowaru. A tak na marginesie w Pradze we wrześniu odbywa się Lunchmeat Festival to coroczny międzynarodowy festiwal poświęcony niestety nie mielonce, ale zaawansowanej muzyce elektronicznej i sztuce nowych mediów. Może więc z kanapkami z luncheon meatem do Czech na festiwal i pyszne piwo?

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 20 dag surowego chudego wędzonego boczku
  • 1/5 szklanki wody (50 ml)
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do mięsa (może być, my dodaliśmy czerwoną czubrycę)
  • 1 płaska łyżka drobno zmielonego czarnego lub białego pieprzu
  • 1 płaska łyżka cukru

Przygotowanie:

Od wędzonego boczku usuwamy skórę, kroimy w kawałki. Łopatkę wieprzową myjemy i kroimy na kawałki. Oba mięsa mielimy maszynką używając sitka ze średnimi oczkami. W dużej misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy wszystkie przyprawy wraz z żelatyną, peklosolą i wodą. Całość wymieszamy robotem kuchennym z użyciem haka do wyrabiana ciasta przez 10 minut, lub ręcznie co najmniej przez 15 minut. Wymieszaną dobrze masę przekładamy porcjami do szynkowaru dokładnie ją ubijając. Można do tego użyć tłuczek do mięsa. Dobrym sposobem jest użycie woreczków do szynkowaru, wtedy łatwiej wyjmiemy gotowy lunchmeat z szynkowaru. Szynkowar zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na całą noc). Do wysokiego garnka wstawiamy zimny szynkowar, uzupełniamy go wody, by była 1 cm niżej od górnej krawędzi szynkowaru. Podgrzewamy wodę do 75-800 C. W takiej temperaturze gotujemy szynkę przez 2 i 1/2 godziny. Temperatura nie powinna przekraczać 800 C. Po gotowaniu szynkowar schładzamy pod zimną bieżącą wodą przez kilka minut i wstawiamy do lodówki na noc. Mielonkę wyjmujemy z szynkowaru, pomagając sobie przy tym plastikowym nożem, aby odkroić lunchmeat do ścianek lub władamy na 1 minutę do gorącej wody. Pyszna mielonka do kanapek na podroż wakacyjną jest gotowa.

 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie

Produkty Browin Dystrybutor

Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Swojskie przepisy
Z grządki do słoika

Z grządki do słoika

Ogórki obrodziły obficie. Oto kolejny przepis na wykorzystanie ich w naszych kuchniach oraz zapewnienia sobie zapasów na zimę. Tym razem utrwalane w occie i cukrzeMarynaty to przetwory o charakterystycznym kwaśnym lub kwaśnosłodkim smaku i wyraźnym octowym zapachu. Ogórki użyte do marynowania powinny być dojrzałe, jędrne i twarde, bez plam, uszkodzeń i przebarwień. Najczęściej stosowane dodatki do marynat to: sól kamiennacukier, liście lauroweziele angielskiepieprzgorczycakoper, papryka ostraczosnekcebula i chrzan. Przyprawy w połączeniu z zapachem octu nadają marynatą właściwy aromat i smak. Dodatkowo większość przypraw zawiera fitoncydy, które działają utrwalająco. Fitoncydy to związki o właściwościach bakteriobójczych znajdują się w wielu produktach roślinnych. Możemy dodawać różnorodne przyprawy, ale należy pamiętać o umiarze w ich stosowaniu. Przyprawy wzmacniają zapach marynat i mogą dodać im specjalnego smaku, ale nie mogą go zagłuszać. Trzeba pamiętać, że im kwaśniejsza marynata, tym więcej przypraw należy dodać. Natomiast w marynatach nie należy przesadzać z solą. Gotowe marynaty najlepiej smakują po 2-3 tygodniach przechowywania. I ostatnia rada, otwarte słoiki przechowuje się w chłodnym miejscu. Marynaty psują  się po otwarciu i najlepiej przygotowywać je w niedużych słoikach.

Słona przekąska

Słona przekąska

W sezonie wakacyjnym, polecamy fajny pomysł na przekąskę na podróż, do pracy lub spotkanie towarzyskie przy piwie. To prosta, ale zdrową i pożywną  przekąska, takie bardzo chrupiące krakersy. Jednym ze składników jest chia. Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej, jednej z najstarszych roślin uprawnych. Cenili ją Inkowie i Aztekowie, Indianie nazywali „pokarmem biegaczy” lub „cudownym ziarnem”. Nasiona odznaczają się wysoką zawartością błonnika oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega‑3, tłuszczów wielonienasyconych i tłuszczów nienasyconych. Tłuszcze nienasycone pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowo chia jest  naturalnym źródłem wartościowego białka, polecana jest wegetarianom, osobom aktywnym fizycznie, kulturystom. Mają naturalnie niską zawartość cukru i naturalnie nie zawierają soli, ale odznaczają się wysoką zawartością składników mineralnych: wapnia, potasu, magnezu, żelaza i fosforu.

Ogórki małosolne inaczej

Ogórki małosolne inaczej

Ogórki małosolne, taki wiele razy już o nich pisaliśmy, ale ponieważ w naszej kulturze kulinarnej są głęboko zakorzenione, wracamy do nich ponownie. Tym razem na przygotowane „na sucho”, w foliowych woreczkach ze struną. Taki łatwy sposób na zrobienie własnych przetworów w każdym miejscu, w domu czy na wakacjach. Wystarczy, że zaopatrzymy się w ogórki, przyprawy i woreczki strunowe albo zwykłe spożywcze. Nie musimy mieć beczeksłoików ani ciepłej wody, wystarczy sama lodówka. Ogórki małosolne zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, dzięki czemu zjedzenie już niewielkiej ich ilości zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo sok z ogórków małosolnych doskonale nawadnia organizm i uzupełnia ważne mikroelementy. Można go wykorzystać w przypadku kaca lub odwodnienia organizmu. Podczas procesu fermentacji ogórków produkują one bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na odpowiednią florę bakteryjną układu pokarmowego. Spożywanie ogórków małosolnych jest zalecane podczas i po antybiotykoterapii. Bakterie kwasu mlekowego mają również pozytywny wpływ na układ odpornościowy organizmu. Jeszcze mała podpowiedź dla tych, którym ogórki kiszone wychodzą miękkie. Żeby były twarde, spróbujmy dodać do nich liści drzew i krzewów. Liście roślin zawierają w swoim składzie substancje, które odpowiadają za twardość ogórków. Najczęściej do kiszonych ogórków dodajemy liście porzeczkiwinogron i malin, a także wiśni czy dębu.

Naleśniki z ciecierzycy

Naleśniki z ciecierzycy

Mąka z ciecierzycy należy do grona produktów bezglutenowych. Jest alternatywą dla mąki zbożowej pszenicznej czy żytniej. Produkuje się ją poprzez zmielenie suchych, prażonych ziaren ciecierzycy (grochu włoskiego), a następnie ich dokładnego przetarcia. Jest cennym źródłem białka oraz błonnika. Podczas gdy w naszym kraju mąka z ciecierzycy nie jest jeszcze zbyt popularna, na południu Europy (Francja i Włochy) czy w krajach arabskich i azjatyckich oraz Indiach, od wieków jest jednym z istotnych składników kuchni. Jedną z najbardziej popularnych przekąsek hinduskich jest pakora, którą przygotowuje się poprzez zanurzenie kawałków warzyw w cieście, a następnie smażenie ich w głębokim oleju. Mąka z ciecierzycy zwana w kuchni indyjskiej besan, w tej potrawie stanowi główny składnik panierki. Bardzo popularne są również słodkie kuleczki besan ladoo z kardamonem. Powszechnie znaną i lubianą potrawą z mąką z cieciorki w roli głównej jest też socca, zwana chlebem nicejskim. Podawana jest jako przystawka, a także z dodatkiem warzywnym lub mięsnym. Besan użyty samodzielnie nie nadaje się do przyrządzenia tradycyjnego ciasta, ale doskonale może sprawdzić się jako składnik naleśników, gofrów czy pizzy. Mąka z ciecierzycy jest też składnikiem falafeli czy popularnej w kuchni arabskiej pasty – hummusu. W dietach wegańskich dobrze sprawdzi się jako zamiennik jajka, pozwalając na lepsze zlepianie się składników np. warzywnych klopsików. Mąka z ciecierzycy to nieodłączny element słodyczy, placków, przekąsek kuchni indyjskiej ale nie tylko.

Kruche z budyniem i truskawkami

Kruche z budyniem i truskawkami

Dla miłośników słodkiego małego co nieco oraz fanów truskawek, którzy już wypatrują kolejnego sezonu, mamy pachnącą propozycję. Z badań archeologów wynika, że już w epoce neolitu, z ziarna zboża robiono pierwsze placki, które wypiekano na węglach, w popiele i na rozżarzonym kamieniu. Z czasem, do ciasta na pieczywo, zaczęto dodawać miód – tak właśnie powstało pierwsze pieczywo cukiernicze. Nasza propozycja to wypiek z kruchego ciasta. Kruche ciasto może być wykorzystywane do deserów, dań na słodko i wytrawnie. Sprawdza się idealnie do tart, pasztecików, paluszków, a także spodów pod ciasta owocowe, ciastek, ciasteczek, babeczek do kremów czy bitej śmietany, spodów do serników, tortów.

Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze

11,50 zł

Cena regularna: 12,00 zł

Najniższa cena: 11,40 zł

9,35 zł

Cena regularna: 9,76 zł

Najniższa cena: 9,27 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404492
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404492

10,50 zł

Cena regularna: 11,50 zł

Najniższa cena: 11,50 zł

8,54 zł

Cena regularna: 9,35 zł

Najniższa cena: 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt

0,95 zł

0,77 zł

szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze

9,80 zł

7,97 zł

szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml 404411
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml 404411

10,00 zł

8,13 zł

szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium