
Sezon wakacyjny rozkręca się, a jeśli wakacje to podróże, a jeśli podróże to musimy mieć odpowiedni prowiant czyli kanapki. Kanapki natomiast oczywiście z kultową mielonką zwaną również szynką mieloną, turystyczną, tyrolską lub luncheon meatem. Sięgamy zatem po szynkowar i zabieramy się do przygotowania pysznej wędlinki do kanapek na mały głód w podroży. Będziemy potrzebowali też maszynkę do mięsa z sitkiem o średnich oczkach, termometr, mięso wieprzowe, boczek wieprzowy surowy, peklosól, żelatynę i przyprawy. Wskazane też będzie zaopatrzenie się w woreczki do szynkowaru. A tak na marginesie w Pradze we wrześniu odbywa się Lunchmeat Festival to coroczny międzynarodowy festiwal poświęcony niestety nie mielonce, ale zaawansowanej muzyce elektronicznej i sztuce nowych mediów. Może więc z kanapkami z luncheon meatem do Czech na festiwal i pyszne piwo?
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 20 dag surowego chudego wędzonego boczku
- 1/5 szklanki wody (50 ml)
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
- 1 czubata łyżka przyprawy do mięsa (może być, my dodaliśmy czerwoną czubrycę)
- 1 płaska łyżka drobno zmielonego czarnego lub białego pieprzu
- 1 płaska łyżka cukru
Przygotowanie:
Od wędzonego boczku usuwamy skórę, kroimy w kawałki. Łopatkę wieprzową myjemy i kroimy na kawałki. Oba mięsa mielimy maszynką używając sitka ze średnimi oczkami. W dużej misce umieszczamy mięso mielone, dodajemy wszystkie przyprawy wraz z żelatyną, peklosolą i wodą. Całość wymieszamy robotem kuchennym z użyciem haka do wyrabiana ciasta przez 10 minut, lub ręcznie co najmniej przez 15 minut. Wymieszaną dobrze masę przekładamy porcjami do szynkowaru dokładnie ją ubijając. Można do tego użyć tłuczek do mięsa. Dobrym sposobem jest użycie woreczków do szynkowaru, wtedy łatwiej wyjmiemy gotowy lunchmeat z szynkowaru. Szynkowar zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na całą noc). Do wysokiego garnka wstawiamy zimny szynkowar, uzupełniamy go wody, by była 1 cm niżej od górnej krawędzi szynkowaru. Podgrzewamy wodę do 75-800 C. W takiej temperaturze gotujemy szynkę przez 2 i 1/2 godziny. Temperatura nie powinna przekraczać 800 C. Po gotowaniu szynkowar schładzamy pod zimną bieżącą wodą przez kilka minut i wstawiamy do lodówki na noc. Mielonkę wyjmujemy z szynkowaru, pomagając sobie przy tym plastikowym nożem, aby odkroić lunchmeat do ścianek lub władamy na 1 minutę do gorącej wody. Pyszna mielonka do kanapek na podroż wakacyjną jest gotowa.