Musimy się Wam przyznać, że szukając inspiracji na święta Wielkanocne, odkryliśmy ten przepis pod nazwą „Owsiany mazurek litewski”. Jednak po jego upieczeniu stwierdziliśmy, że odbiega on znacznie od naszej tradycyjnej kuchni świątecznej i postawiliśmy wtedy na nasz swojski mazurek z kajmakiem. Ale ponieważ owsiany mazurek litewski jest ciekawy w smaku, bardzo zdrowy, bogaty w produkty z dużą zawartością błonnika, miód, bakalie oraz jest wypiekany bez żadnych środków spulchniających stanowić będzie zapewne uzupełnienie jadłospisu dla osób aktywnych i tych, którym organizm odmawia spożywania ciast pieczonych na proszku, sodzie czy drożdżach. Kuchnia litewska zdominowana jest przez potrawy mączne i ziemniaczane. Początkowo Litwa była krajem rolniczym. Mieszkańcy uprawiali głównie zboża, które były podstawą ich posiłków. Duże znaczenie odgrywały również produkty mleczne, owoce leśne, grzyby, miód. Jak podają źródła po potopie szwedzkim w XVII wieku pola uprawne w większej części zostały zniszczone a rolnictwo już nigdy nie odzyskało swojej świetności. To wtedy w kuchni Litwin pojawił się ziemniak przywieziony z Ameryki. Dziś kuchnia litewska to wypadkowa wielu wieków wpływów państw ościennych. Znajdziemy w niej akcenty polskie, żydowskie, białoruskie, ukraińskie, tatarskie oraz rosyjskie i niemieckie.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- 3 łyżki miodu
- ½ kostki masła
- 2 jajka
- 30 dag bakalii – moreli, rodzynek, suszonych śliwek, orzechów, migdałów, pestek dyni
- 50 ml mocnego alkoholu typu brandy (możemy pominąć alkohol w przepisie)
- szczypta soli
Przygotowanie:
1 szklankę mąki siekamy z masłem i dodajemy jajka oraz płatki owsiane. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodajemy odrobinę wody. Wyrabiamy tak aby powstało elastyczne ciasto. Rodzynki i śliwki przelewamy ciepłą wodą i zalewamy na ok. 10 minut alkoholem, następnie siekamy. Wszystkie bakalie mieszamy z drugą szklanki mąki. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto, powinno mieć ok 0,5 cm grubości. Na wierzchu rozprowadzamy masę z bakalii. Polewamy ją 3 łyżkami rozpuszczonego miodu w kąpieli wodnej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 160 – 170 0 C i pieczemy przez ok. 40 minut. Odstawiamy na 1 – 2 dni, kroimy na wąskie paski o kształcie batonika.