Śledzi przyrządzonych „na milion sposobów” na pewno nie zabraknie na żadnym świątecznym stole, nawet ich antagonistów. Pomimo wysokiej kaloryczność nie powinniśmy rezygnować z jedzenia śledzi. Warto je jeść przede wszystkim dla kwasów omega-3. Kwasy omega-3 są bardzo istotne dla układu nerwowego, mózgu, ale też układu krążenia i serca. Wpływają też na stan skóry. Kiedyś kupowało się głównie całe śledzie z beczki i przyrządzało w oleju lub occie. Dziś ogólnie dostępne, łatwe do przygotowania matiasy spowodowały wysyp pomysłów na przyrządzenie śledzi. Już wcześniej proponowaliśmy Wam śledzia na słodko z orzechami włoskimi i curry. Dziś przepis wykorzystujący dary lasu i Bałtyku – śledź z grzybami na wytrawnie. Jeśli użyjemy ładnych słoiczków jako opakowania, spokojnie możemy wystawić je na świąteczny stół albo podarować taki słoiczek w prezencie świątecznym. Pełną oferta oryginalnych słoiczków zajdziecie w naszym sklepie stacjonarnym.
Składniki :
- 500 g śledzi a'la matias
- 50 g suszonych grzybów
- 2 duże cebule
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 6-7 liści laurowych
- 1 cytryna
- 250 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (może być też zwykły olej)
- pieprz kolorowy do dekoracji
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy aż będą miękkie, solimy do smaku. Odcedzamy zachowując wywar i studzimy. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na rozgrzany olej, podsmażamy a następnie dodajemy ¼ szklanki wywaru z grzybów. Dusimy tak aby cebula zrobiła się szklista. Na większej patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego cebulę, podsmażaj na małym ogniu, dolej 1/4 szklanki wywaru z grzybów i zostaw, żeby cebula dusiła się i zrobiła szklista. Następnie dodajemy pokrojone w paski grzyby, chwilę przesmażamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Śledzie w zależności od preferencji moczymy lub tylko płuczemy w zimnej wodzie. Osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy na kawałki 2-3 cm. Śledzie układamy warstwami w słoiku, na nie kładziemy cebulę z grzybami, posypujemy ziołami prowansalskimi i kładziemy 1 listek laurowy. Tak robimy do wyczerpania składników, tak aby na wierzchu była warstwa cebuli z grzybami i ziołami i pieprzem kolorowym. Całość zalewamy olejem rzepakowym, zakręcamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 dni.