Majówka to termin startowy, jeśli chodzi o sezon grillowy. Od pierwszych ciepłych dni, odpalamy nasze grille i serwujemy rodzinie i gościom przepyszne jedzenie. Co sezon rozwijamy bardziej swoje umiejętności kulinarne, aby zaskakiwać gości niebanalnymi daniami. Oprócz klasyki gatunku, czyli kiełbaski, kaszanki, karczku, piersi z kurczaka i boczku, coraz częściej na grillach gości egzotyka. I tak np. krewetki na trawie cytrynowej z grillowanym czosnkiem, stek z tuńczyka z sezamem czy rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero, z pewnością znajdą uznanie wśród biesiadników. Niewątpliwie ważnym elementem jest marynata, która przyprawia mięso i warzywa. Marynaty mogą być łagodne albo pikantne, słodkie lub kwaśne, owocowe i egzotyczne. Chude mięso i ryby najlepiej umieszczać w marynatach bogatych w tłuszcze. Mięsa tłuste lubią marynaty octowe lub winne. Istotne jest abyśmy nie dodawali do marynaty soli, ponieważ sól pozbawia przeznaczone do grillowania produkty wody. Do grillowania niewątpliwie przydadzą się nam również przyprawy, którymi będziemy posypywać potrawy podczas grillowania: tymianek, rozmaryn, cząber, oregano, estragon, majeranek osobno lub w mieszankach. Dobrym dodatkiem do dań grillowanych będą dipy i sosy. Sos z rukoli, krem musztardowy, sos ananasowy z rumem, pikantny krem cytrynowy, sos twarogowy z ziołami, sos curry. Nie należy zapominać również o napojach. I tak cytrynowa lemoniada, owocowa sangria, aperitify, wódka, piwo, wino czy samodzielnie wykonane koktajle typu Bloody Mary czy Gin Fizz to niewątpliwie dobre dopełnienie grillowych spotkań. W naszym menu znajduje się kurczak. Jedno z częściej przygotowywanych mięs. Jest lekkostrawne i chude. Skórka na mięsie chroni drób przed wysuszeniem a grillowana jest chrupiąca i świetnie smakuje. Do pałek z kurczaka dorzuciliśmy jeszcze ponacinane ziemniaki z masłem i tymiankiem przygotowane w foli aluminiowej i cukinię zamarynowaną w oliwie czosnkowej.
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- ½ łyżeczki cebuli granulowanej
- ¾ łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka musztardy
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
- oliwa do wysmarowania rusztu
- dodatkowo: ziemniaki, cukinia, zioła prowansalska, folia aluminiowa
Przygotowanie:
Mięso kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce mieszamy: oliwę, musztardę i wszystkie pozostałe przyprawy. Marynatą smarujemy mięso ze wszystkich stron. Kurczaka odstawiamy do lodówki pod przykryciem na ok. 2 godziny. Grilla rozgrzewamy do temperatury 200-2300 C. Ruszt smarujemy odrobiną oliwy, by mięso nie przywierało do rusztu. Układamy pałki z kurczaka na ruszcie. Grillujemy mięso przez ok. 25 minut, obracając je co 5 minut. Temperatura wewnętrzna powinna wynosić ok. 900 C. Mięso zdejmujemy z grilla i odstawiamy na 5 minut przed podaniem. Pałki z kurczaka można usmażyć na patelni grillowej.