Delikatny w smaku, uroczo zielony, lekkostrawny, krem z zielonych warzyw na bazie cukinii. Cukinia to warzywo, które możemy wykorzystać przez cały sezon. Obecnie nie ma problemu z jej zakupem przez okrągły rok. Świetnie nadaje się do wypieku ciast, warzywnych kotlecików, zrobienia makaronu warzywnego, roladek grillowanych, pasztetu czy gulaszu. Dobrym pomysłem jest również podsmażenie wydrążonych krążków cukinii, wbicie w środek jajek, położeniu na nich plasterka wędzonego boczku i sera. Tak przygotowane danie smażymy na wolnym ogniu aż do ścięcia się jajek. Tak przygotowana cukinia to idealna propozycja na jesienne lub zimowe śniadanie. Do przyprawienia cukinii najlepiej sprawdzi się: majeranek, estragon, papryka ostra (jeśli mamy paprykę słodką, także możemy jej dodać), pieprz ziołowy, pieprz, sól. Możemy także przyprawić naszą cukinię oregano lub bazylią, jak to zrobiliśmy przyrządzając tę zupę.
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 1 brokuł
- 1 mała cebula
- 10 dag szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki suszonej bazylii lub oregano ewentualnie 2-3 gałązki świeżej bazylii lub oregano
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki jogurtu naturalnego wymieszanego z łyżką mleka kokosowego
Przygotowanie:
Brokuł myjemy i dzielimy na różyczki, gotujemy na parze przez 5-10 minut. Cukinię myjemy i osuszamy. Odcinamy czubki i kroimy w kostkę. Najlepiej do tego użyć młodą cukinię z miękką skórką. Cebulę obieramy, siekamy. W szerokim płaskim garnku rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę, następnie dodajemy obrany czosnek, szpinak i posiekaną świeżą bazylię lub oregano. Zamiennie możemy dosypać suszone zioła. Dodajemy brokuł i pokrojoną cukinię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy 5 minut pod przykryciem. Całość blendujemy. W miseczce mieszamy jogurt z mlekiem kokosowym i dekorujemy nim zupę.