W okresie wakacyjnym, my mięsożercy, stajemy przed dylematem, w jaki sposób uchronić mięso przed temperaturami. Chcąc zabrać je na wakacje próbujemy poddawać je różnym obróbkom pieczeniu, gotowaniu czy zamarynowaniu i pakowaniu w worki moletowane. Mamy przepis na kiełbasę w słoikach. Słoiki poddane tyndalizacji pozwolą zachować świeżość produktu, bez obawy o zepsucie się mięsa. Nadadzą się w podróż, na camping czy po prostu jako prezent. Ze względu na łatwe przygotowanie i smaczną zawartość słoików jesteśmy pewni, że nie jednokrotnie wrócicie do tego przepisu. Polecamy również przepis na słoikówkę, który znajdziecie na opakowaniu przypraw.
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej,
- 600 g surowego boczku wieprzowego
- 1,5 łyżki (23 g) soli
- 1 łyżka pieprzu
- po 1 łyżce oregano i majeranku
- 8 ząbków czosnku
Przygotowanie:
Mięso i boczek, po uprzednim umyciu, mielimy w maszynce do mielenia mięsa na grubych oczkach. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. W przypadku przetworów z mięs w słoikach, możemy sobie zapamiętać, że na każdy kilogram mięsa potrzebujemy 15 g soli. Dokładnie mieszamy przez kilka minut. Masę mięsną przekładamy do słoików, zapełniając je ¾ wysokości. Na tą porcję mięsa będziemy potrzebować ok. 6 słoiczków o pojemności 350 ml. Dokładnie wycieramy brzegi słoika i dobrze zakręcamy. Pasteryzujemy słoiki przez ok. 1,5-2 godzin w zależności od objętości słoików. Możemy również, w celu dłuższego przechowywania, poddać słoiki tyndalizacji, czyli 2,3-krotnej pasteryzacji w odstępach 24 godzin. Wtedy gotujemy słoiki w wodzie w garnku, tak aby woda sięgała do ¾ wysokości słoików, przez pierwsze 2 dni przez ok. 45 minut, 3 dnia przez 30 minut.