Działamy na rynku z miłości do jedzenia i picia. Ideą powstania Deptanej była chęć świadomego żywienia się. Przygotowywania posiłków z produktów smacznych, zdrowych, wiadomego pochodzenia i nie „naszpikowanych” ulepszaczami oraz konserwantami. Przetwórstwo spożywcze to nieskończona możliwość tworzenia, wydobywania smaków a przede wszystkim radość dzielenia się wiedzą z innymi. Dlatego przedstawiamy szynkowar. Jest to bowiem urządzenie umożliwiające przygotowywanie domowych wędlin pod kontrolą, z produktów podstawowych. Szynkowar jest urządzeniem, które powinni posiadać wszyscy miłośnicy domowych wędlin zaczynający długą i ciekawą podróż przetwórstwa mięsnego. Już tak sugestywna nazwa wskazuje, że szynkowar służy do przygotowywania szynek, mielonek i innych mięs. Zbudowany jest najczęściej ze stali szlachetnej, rzadziej z aluminium lub plastiku, najczęściej ma pokrój walca. Dodatkowo jeśli chcemy aby mięso nie miało kontaktu z metalem i gotowe łatwiej wyjmowało się z szynkowaru możemy użyć specjalnych woreczków. Aby sporządzić szynkę potrzebujemy trochę aby w końcu ją zjeść, wszystko zależy od przepisu, proces ten trwa od 1,5 dnia do 4 dni. Jednak smak i świadomość, że wykonaliśmy ją sami wynagrodzi nam trud oczekiwania.
Składniki:
- 1,2 kg karkówki
- 2 płaskie łyżeczki soli peklowej
- 1 łyżka cukru
- 2 płaskie łyżki żelatyny
- 1 czubata łyżka suszonego majeranku
- 5 łyżek wody
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- ½ łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Od porcji karkówki odkrawamy 1/3 części i kroimy w jak najdrobniejszą kostkę. Pozostałe 2/3 tniemy na kawałki ok. 3 cm. Jeśli nie jesteśmy amatorami tłuszczu wykrawamy wszystkie białe elementy. Mięso przekładamy do misy miksera, dodajemy przyprawy, żelatynę, wyciśnięty czosnek oraz wodę. Wyrabiamy hakiem do ciasta przez 10 minut. Jeśli będziemy wyrabiać ręcznie, musimy przeznaczyć na to ok. 15 minut. Następnie masę wkładamy porcjami do szynkowaru i każdą mocno ubijamy. Szynkowar zakręcamy i wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin (najlepiej na noc). W wysokim garnku umieszczamy szynkowar i wlewamy tyle wody, by była 1 cm niżej od górnej krawędzi. Podgrzewamy do osiągniecia temperatury w przedziale 750 – 800 C. I w takiej temperaturze grzejemy karkówkę przez 2 ½ godziny. Pamiętajmy, by temperatura cały czas była w tym zakresie i nie przekraczała 800 C. Po upływie 2 ½ godziny szynkowar studzimy zimną bieżącą wodą przez kilka minut i wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin. Wyjmujemy karkówkę z szynkowaru, najlepiej okrajając brzegi dookoła plastikowym nożem lub wkładając pojemnik do gorącej wody na ok. 2 minuty. Gotową karkówkę przechowujemy przez 2-3 dni w lodówce. Najczęściej na koniec 2 dnia już nic nam nie zostaje 😊