Nasza potrawa nadaje się do przyrządzenia jej w szybkowarze, garnku rzymskim, naczyniu żaroodpornym. Powinniśmy co prawda polecić Wam jakiś rewelacyjny przepis na karkówkę z grilla ale stwierdziliśmy, że sezon na grillowanie się zaczyna a pogoda raczej sprzyja ciepłym posiłkom niekoniecznie przygotowywanym na świeżym powietrzu. Karczek jest mięsem, które ze względu na swoją soczystość (oczywiście w stosunku do schabu czy szynki) znajduje szerokie grono wielbicieli. Karkówka wieprzowa jest poprzerastana tkanką łączną i tłuszczową. Nadaje się do duszenia, przygotowania kotletów mielonych oraz smażonych steków. Można ją również peklować. Do karkówki pasują oprócz podstawowych przypraw takich jak sól, pieprz i czosnek również słodka i ostra papryka, majeranek, cząber, tymianek, rozmaryn i oregano. My podkręcamy jej smak sosem sojowym i orzeszkami ziemnymi.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 100 ml sosu sojowego
- 100 g orzeszków ziemnych
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki płatków czosnkowych
- ½ główki czosnku
- 100 ml wody
Przygotowanie:
Karkówkę nacieramy solą i pieprzem, wkładamy na ok. 1 godz. do lodówki. Następnie cały kawałek karczku obsmażamy na patelni na smalcu z każdej ze stron po ok. 2 minuty. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy ząbki czosnku nieobrane i orzeszki ziemnie, najlepiej niesolone aż się zarumienią. Karczek przekładamy do szybkowaru lub do garna rzymskiego. Dodajemy płatki czosnku, pikantną paprykę i sos sojowy. Jeśli zastosujemy szybkowar, to zamykamy go i na małym ogniu gotujemy przez ok. 40 minut. Po tym czasie wyłączamy szybkowar i czekamy aż zawór bezpieczeństwa opadnie. Jeśli zdecydujemy się na użycie garnka rzymskiego to musimy pamiętać, że technika pieczenia w garnku polega na tym, że przed użyciem pusty garnek moczy się przez 15 minut w wodzie. Podczas pieczenia woda, którą nasiąknęło naczynie, paruje i tworzy się warstwa pary wodnej zarówno w garnku, jak i w piekarniku, wtedy nie musimy dodawać 100 ml wody podanych w składnikach do naczynia. Polecana temperatura pieczenia to 200-2200C, w przypadku piekarników z termoobiegiem – 1800C.