Kiszenie i marynowanie kalafiora to tradycja kulinarna przekazywana z pokolenia na pokolenie. Sam kalafior jest łagodny, ale po zamarynowaniu lub ukiszeniu nabiera wyrazistego, pikantnego smaku, który urozmaici niemal każdą potrawę. Marynowany kalafior to niezwykła przekąska, która może urozmaicić twój stół i zaskoczyć gości wyjątkowym smakiem. Jedną z najwspanialszych rzeczy w przygotowywaniu marynowanego kalafiora jest możliwość eksperymentowania z przyprawami. Możemy dodać rozmaryn, tymianek, ziele angielskie, liście laurowe, paprykę chili, ale także kurkumę czy curry by warzywo zyskało piękny złocisty kolor. Marynowany kalafior doskonale komponuje się z sycącymi daniami jesiennymi i zimowymi. Jadam go również jako przekąskę z chipsami, serami czy daniami z grilla.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 marchewka
- 1 l wody
- 200 ml octu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka curry
- przyprawy: ziarna pieprzu i gorczycy, liście laurowe
Przygotowanie:
Kalafior dzielimy na małe różyczki. Marchew obieramy i kroimy w plasterki. W dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia i wrzucamy kalafiora oraz marchew. Obgotowujemy około 2 minut i odcedzamy. Następnie studzimy kalafiora w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. W dużym garnku zagotujemy wodę z octem, curry, solą i cukrem. Dodajemy do garnka liście laurowe, ziarenka gorczycy, pieprz. W czystych i wyparzonych słoikach układamy ściśle kalafior, przekładając go plasterkami marchwi. Zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą, aby kalafior był całkowicie przykryty. Zamykamy słoiki i pozostaw je w chłodnym i ciemnym miejscu na co najmniej tydzień, aby smaki się przegryzły. Im dłużej kalafior będzie marynowany, tym intensywniejszy będzie jego smak.
