
Na 19 października przypada Międzynarodowy Dzień Ginu z Tonikiem. Istnieje kilka głównych rodzajów ginu, z których każdy wyróżnia się innym profilem smakowym. London Dry Gin - najbardziej klasyczny i najczęściej spotykany rodzaj ginu. Plymouth Gin, który może być produkowany tylko w Plymouth w Anglii, jest mniej wytrawny niż London Dry. Old Tom Gin- słodsza wersja ginu, popularna w XIX wieku, idealna do klasycznych koktajli czy Genever: pierwowzór ginu pochodzący z Holandii. Gin z tonikiem stał się popularnym drinkiem przede wszystkim dzięki swojej unikalnej recepturze, która łączy w sobie orzeźwiający smak toniku z charakterystycznymi nutami jałowca. Gin to niezwykle wszechstronny trunek, który można łączyć z wieloma różnorodnymi składnikami, co pozwala na tworzenie nie tylko klasycznego gin z tonikiem, ale również wielu wyrafinowanych koktajli. Oprócz toniku, do ginu doskonale pasują świeże soki: pomarańczowy lub porzeczkowy, ananasowy, grejpfrutowy. Smaczne koktajle powstają także z połączenia ginu i soku jabłkowego, bananowego albo żurawinowego. Warto również poeksperymentować z ziołami i owocami: bazylią, rozmarynem czy truskawkami bądź jagodami. Nasz dzisiejszy drink idealnie nadaje się do serwowania w szklankach typu Old-Fashioned - Lowball, które na rynku występują pod różną postacią. Szklanki tego typu są niskie, mają grubą podstawę oraz proste lub rżnięte boki, a ich pojemność wynosi od 180 ml do 300 ml. Lowball stosuje się do serwowania drinków „on the rocks”, czyli wlewanych na kostki lodu, można podawać w nich whisky oraz podobne alkohole bez dodatków.
Składniki (na jedną porcję):
- 40 ml ginu
- 80 ml toniku
- 3 plasterki limonki
- kostki lodu
- dekoracja gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
To wyjątkowo łatwy w przygotowaniu drink. Do szklaneczki wkładamy plasterki limony, dodajemy kostki lodu. Dolewamy gin i uzupełniamy resztę tonikiem. Dekorujemy gałązką rozmarynu.