Focaccia to rodzaj drożdżowego, płaskiego chlebka z oliwą i przyprawami, który przypomina ciasto stanowiące podstawę pizzy. Wywodzi się od starożytnego Panis Foacacius płaskiego chleba pieczonego w popiele w środku paleniska, które po łacinie tłumaczy się właśnie Foaccacia. Najpopularniejszymi dodatkami do tego chlebka jest głównie sól i oliwa, ale w wielu odmianach odnajdziemy także zioła, warzywa czy ser. Poniżej przepis dla wszystkich: wegan, wegetarian i mięsożerców ;) Jako główny posiłek lub przystawka do dań mięsnych.
Składniki na zaczyn
- 7 g drożdży suszonych
- 2 czubate łyżki mąki pszenne
- 7 łyżek ciepłej wody
- płaska łyżeczka cukru
Składniki na ciasto
- zaczyn
- trochę ponad 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- pół szklanki ciepłej wody - 125 ml
Składniki dodatkowe
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki wody
- świeży lub suszony rozmaryn
- mini pomidorki, czerwona cebula, oliwki zielone i czarne, natka pietruszki i koperku
- sól kuchenna gruboziarnista lub himalajska
Wszystkie składniki na zaczyn umieścić miseczce. Całość wymieszać, przykryć ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut. Kiedy wyrośnie należy go wymieszać ze składnikami na ciasto. Całość wymieszać drewnianą łyżką. Następnie wyrabiać mikserem przez ok. 5 min. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Ciasto powinno zacząć odchodzić od ścianek miski, ale pozostawać lepkie i luźne. Pozostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu przez ok. 1 godz.
Blachę z piekarnia posmarować 2 łyżkami oliwy z oliwek. Natłuszczonymi dłońmi rozłożyć wyrośnięte ciasto na blachę równomiernie we wszystkich kierunkach. Nie jest to prosta czynność, gdyż ciasto kurczy się, ale da się rozciągnąć.
Blachę z ciastem zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 min. Po tym czasie na całej powierzchni puszystego ciasta porobić wgłębienia palcami, rozłożyć jedną gałązkę świeżego rozmarynu (może być też suszony), pozostałe składniki pokroić i rozłożyć według uznania. Posypać solą gruboziarnistą. Całe ciasto oblać też mieszanką zrobioną z łyżki oliwy i dwóch łyżek wody.
Piekarnik ustawić na 220 stopni z pieczeniem góra/dół lub 210 stopni z termoobiegiem, piec ok. 20 min. na złoty kolor. Foccacia powinna sama „odchodzić” od formy. Kroić w paski, kwadraty lub rwać ręką.