Falafel to pyszne kulki z ciecierzycy i ziół w kuchni Bliskiego Wschodu. Falafel to smażone w głębokim tłuszczu kulki lub paszteciki z ciecierzycy lub fasoli fava, czasem obu, plus świeże zioła i przyprawy. Falafel to popularne bliskowschodnie jedzenie uliczne sprzedawane od sprzedawców lub fast-casualów w takich krajach jak Egipt, Syria, Liban, Turcja i Izrael, gdzie jest daniem narodowym. Falafel świetnie komponuje się z wrapami, pitami, kanapkami posmarowanymi hummusem i wypełnionej świeżymi warzywami i kiszonkami. Pasuje do niego sos jogurtowy, chili, tahini, smażony bakłażan, pestki granatu.
Składniki:
- 1 szkl. suszonej ciecierzycy
- ½ szkl. grubo posiekanej cebuli
- 1 szkl. grubo posiekanej natki pietruszki , około jednego dużego pęczka
- 1 szkl. grubo posiekanej kolendry , około jednego dużego pęczka
- 1 mała zielona papryczka chili lub jalapeno
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki kardamonu
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki mąki
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
Sos tahini:
- ½ szkl. tahini
- ¼ szkl. wody lub więcej , aby uzyskać rzadszą konsystencję
- ¼ szkl. soku z cytryny , z około 2 świeżo wyciśniętych cytryn
- 2 ząbki czosnku , posiekane
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ¼ łyżeczki kminku
Przygotowanie:
Dzień wcześniej namaczamy suszoną ciecierzycę w wodzie, tak aby woda przykrywa ciecierzycę i była 7 cm nad poziom cieciorki. Następnego dnia po 24 godzinach odcedzamy i opłuczemy ciecierzycę, dodajemy ją do robota kuchennego wraz z cebulą, pietruszką, kolendrą, pieprzem, czosnkiem, kminkiem, papryką chili, solą, kardamonem i czarnym pieprzem. Miksujemy do uzyskania konsystencji grubego piasku. Przekładamy masę falafelową do miski, dodajemy mąkę i sodę oczyszczoną. Wszystko mieszamy, następnie przekładamy do lodówki na ok 30 minut. Używając rąk lub gałkownica do lodów formujemy falafel w kulki. Jeśli mieszanka jest zbyt mokra, możemy dodać kolejną łyżkę mąki. Jeśli jest zbyt sucha i krucha, można dodać łyżeczkę lub dwie wody lub soku z cytryny. Po uformowaniu falafela możemy smażymy je na głębokim oleju w garnku na średnim ogniu, przez 1 do 2 minut lub do złotego koloru. Następnie wyjmujemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jeśli decydujemy się na pieczenie rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Smarujemy blachę do pieczenia olejem. Kładziemy falafele na blasze do pieczenia, smarujemy wierzch falafeli olejem i pieczemy przez 25 do 30 minut, przewracając w połowie pieczenia. Można je także upiec na papierze do pieczenia lub macie silikonowej bez dodatku oleju. Będą po prostu nieco mniej chrupiące i złociste. Po upieczeniu podajemy z sosem tahini. Do miski malaksera dodajemy tahini, wodę, sok z cytryny, czosnek, sól i kminek. Następnie mieszamy, aż masa będzie kremowa.