
Marynaty to sposób na przechowywanie warzyw i owoców, charakteryzują się kwaśnym lub słodko kwaśnym smakiem i wyraźnym octowym aromatem. Sama zalewa nie zapewni trwałości naszym marynatą, musimy je jeszcze poddać pasteryzacji. Dynia, którą użyjemy do zamarynowania musi być dojrzałą, jędrna i twarda, bez przebarwień i uszkodzeń. Wszystkie warzywa powinny być blanszowane przed zamarynowaniem. Wszystkie marynaty nabierają smaku dopiero po 2-3 tygodniach po wykonaniu. Marynowana dynia nadaje się do sosów, wędlin, serów, wspaniale łączy się z serami, makaronem i zapiekankami.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 l wody
- 70 dag cukru lub 25 dag jeśli chcemy uzyskać wytrawną dynię marynowaną
- 2 dag soli
- 0,10 l octu 10%
- przyprawy: 6 goździków, kawałek kory cynamonu, ewentualnie skórka cytrynowa
Przygotowanie:
Dynię o zdrowym zwartym miąższu obieramy, kroimy w kostkę, lub jeśli ktoś woli można wydrążyć łyżką do owoców okrągłe kulki. Dynię krótko blanszujemy (ok. 2 minut), najlepiej robić to na sitku metalowym wstawionym do gotującej się wody. Z wody, cukru i octu gotujemy zalewę, najlepiej pod przykryciem. Jeśli nie lubimy zbyt intensywnego smaku przypraw w marynowanej dyni, przyprawy dodajemy od razu do zalewy a następnie przecedzamy przez sitko, aby przyprawy nie dostały się do słoików. Dzięki takiemu zabiegowi unikniemy również ciemnienia dyni w słoikach. Zamknięte słoiki pasteryzujemy przez 25 minut. Odstawiamy do „góry nogami” aż do wystygnięcia.