
Czereśnia jest dziś synonimem luksusu. Ceny tych owoców szybują do niemożebnych wartości. Wtedy ciężko mówić o opłacalności robienia z nich przetworów. Jednak wielu z nas jest szczęśliwym posiadaczem sadu ze starymi odmianami czereśni np. Majówki. To plenna odmiana, która w tym roku owocuje wyjątkowo obficie. Sezon na czereśnie jest dość krótki. Zwykle zaczyna się w czerwcu i trwa do połowy lipca. Oprócz jedzenia czereśni na surowo, bezpośrednio lub jako dodatek do deserów lodowych czy sałatek np. z bobem, orzechami i fetą, możemy z nich zrobić przepyszne pierogi, zupę czereśniową, koktajle mleczne czy kompot. W przypadku nadmiaru proponujemy zamknąć je do słoików jako dżemy, konfitury, kompoty, słodkie marynaty, chutneye lub nalewki. Możemy je również suszyć i kandyzować, czyli poddać je procesowi smażenia, w gęstym syropie cukrowym, aby je zakonserwować i uczynić dłużej przydatnymi do spożycia. Takie kandyzowane czereśnie użyjemy do ciast, deserów, oraz jako dodatek do dań wytrawnych, np. serów czy pieczonych mięs. Aby przetworzyć ten przepyszny owoc, tak jak lubicie, zapraszamy do nas po szereg produktów i akcesoriów do przetwórstwa: słoików, zakrętek, lejków do słoików, butelek, suszarek oraz szczotek do mycia butelek, zbiorników spożywczych, cukru trzcinowego, Frukta-Żelu, drylownic, sokowników, różnego rodzaju korków, etykiet, oraz mnóstwa innych rzeczy, które znajdziecie w naszym sklepie stacjonarnym oraz internetowym.
Składniki:
- 2 kg czereśni
- 1 kg cukru trzcinowego
- 2 opakowanie Frukta-Żelu
- sok z 1 cytryny
- ewentualnie wanilia, kardamon, cynamon
Przygotowanie:
Owoce czereśnie myjemy, odrywamy ogonki i drylujemy w celu usunięcia pestek. Wydrylowane owoce mieszamy z 2 opakowaniami Frukta-Żelu w płaskim garnku o grubym dnie i zagotowujemy. Dodajemy 1 kg cukru i ponownie zagotowujemy. Gotujemy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy wyciśnięty sok z 1 cytryny. Dokładnie mieszamy. Słoiczki napełniamy przy użyciu lejków do słoików gorącymi konfiturami. Szczelnie zamykamy i odstawiamy do góry dnem na 5 minut. Należy pamiętać i używać zawsze wyparzonych słoiczków oraz nowych, dobrze umytych zakrętek. Będzie to nam gwarantowało, że nasze przetwory dotrwają bez strat do następnego czereśniowego sezonu.