Ten przepis na cytryny sprawdzi się doskonale na jesienne słoty jako antidotum na przeziębienie lub jako aromatyczny dodatek do drinków. Użyte do przygotowania cytryn przyprawy to tzw. przyprawy korzenne. Najbardziej znane z nich to: anyż gwiazdkowy, goździki, szafran, gałka muszkatołowa, kardamon, cynamon, imbir i kurkuma. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu i stanowią ważny element profilaktyki i terapii wielu chorób. Sama mieszanka powyższych przypraw jest ciekawym dodatkiem do dań z mięsami, farszami do drobiu, rybami i jarzynami czy słodyczy. Sztandarowym przykładem jest tu piernik i pierniczki czy miodownik. Natomiast poszczególne przyprawy z mieszanki np. cynamon dodaje się do kawy, ryżu gotowanego na mleku i słodkich musów. Gałką muszkatołową wzbogacimy smak kremów, budyniów, lodów, ciast oraz sos beszamelowy. Kardamon znajdziemy w deserach, sałatkach owocowych, słodkich sosach i likierach oraz również w kawie. Kardamon jest również niezbędnym składnikiem indyjskiej przyprawy curry. Goździki dodaje się do dziczyzny, kiszonek, potraw z grzybów, kompotów i nalewek. Jak więc widać, możliwości w tym zakresie użycia powyższych przypraw są naprawdę szerokie.
Składniki:
- 6 szt. cytryn
- 200 g cukru
- 300 g wody
- 50 ml soku z cytryny
- świeży imbir ok. 5 cm
- 6 gwiazdek anyżu
- 6 goździków
- 3 laski cynamonu
- 3 łyżki miodu
- dodatkowo 2 l wody i 2 łyżki sody
Przygotowanie:
Przygotowujemy słoiczki (5 szt.) 0,2 l, najlepiej je wyparzyć. Cytryny myjemy. Aby usunąć ewentualne pestycydy ze skórki cytryny, na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody oczyszczonej i namoczymy przez 10 minut. Cytryny wycieramy i kroimy w plastry, układamy w słoikach. Jeśli obawiamy się, że nasze cytryny będą zbyt gorzkie, możemy je obrać przed zalaniem. Wodę z cukrem i przyprawami gotujemy ok. 30 minut. Po zdjęciu z gazu dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Syrop przelewamy przez sitko do słoiczków z cytryną. Dokładnie zakręcamy. Pasteryzujemy przez 15 minut. Wyjmujemy z wody i odstawiamy do góry dnem do ostygnięcia.