Coleslaw to jedno z tych typowo amerykańskich dań, które oczywiście wymyślono gdzie indziej – w tym przypadku zasługi przypisują sobie: Wielka Brytania, Holandia lub Niemcy. Niektóre książki twierdzą, że danie to zostało podane po raz pierwszy w starożytnym Rzymie. Danie w dzisiejszej postaci najprawdopodobniej pierwotnie powstało w Holandii. Termin surówka coleslaw pochodzi od holenderskiego wyrażenia koosla, co oznacza „sałatka z kapusty”. Przepisy podobne do surówki coleslaw stosowano w amerykańskich domach już od 1770 roku. Jednak jednym z najważniejszych momentów w historii sałatki coleslaw było wynalezienie majonezu w XVIII wieku. Jedyną stałą cechą prawdziwej sałatki coleslaw jest kapusta. Do sosu jedni używają majonezu, inni octu, soku z cytryny, kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Chociaż główne składniki są nadal w większości obecne, surówki w całej Ameryce wzbogaciły się o nowe smaki i odmiany. Zainspirowane składnikami z całego świata, surówki mogą dziś zawierać dziwne połączenia. Na przykład curry, olej sezamowy, pak choi, jabłka, musztardę, zieloną paprykę, pieczoną paprykę, czosnek, rzodkiewkę a nawet jalapeno oraz nasiona selera i kminku. Nie ma nawet zgody co do tego, czy coleslaw to sałatka, przysmak, przystawka czy dodatek. Ta surówka doskonale pasuje do mięs, szaszłyków, hamburgerów, pieczonej piersi z kurczaka, karczku, a nawet grillowanej kiełbaski. Innym zastosowaniem sałatki jest zaserwowanie jej do kotleta schabowego z ziemniakami.
Składniki:
- 1 główka małej młodej kapusty
- 2 marchewki
- 1 mała cebula
- 4 łyżki majonezu
- ½ małego kubka jogurtu naturalnego
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy drobno nożem lub przy użyciu maszynki do mielenia z nakładką do szatkowania warzyw. Cebulę i marchewki obieramy. Marchewki ścieramy na tarce a cebulę drobno szatkujemy. W misce mieszamy majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól, pieprz, posiekany koperek, oraz cukier puder. Całość wymieszaj i dodaj do miski z poszatkowaną cebulą, marchwią oraz kapustą. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny przed podaniem.