Głównymi składnikami sosu chutney są: warzywa lub owoce, cebula oraz ocet winny jabłkowy lub słodowy, cukier trzcinowy. Posiekane owoce i cebulę łączy z dużą ilością przypraw: chili, sproszkowanej papryki, kminu rzymskiego, garam masala, kozieradki, imbiru, mięty, cynamonu, kolendry, czosnku. Chutney śliwkowy to znakomity sos do mięs i serów. Doskonały do mięs na gorąco - pieczonej kaczki, gęsiny, kurczaka, pieczeni jak i na zimno – wędlin. Możemy go używać do serów, zwłaszcza pleśniowych: camembert, brie, również twarogu lub oscypka. Chutney śliwkowy to również świetne dopełnienie dań z ryżu - nadaje im słodko-kwaśnego smaku. Sosy są wyśmienitą glazurą do mięs nadając im kruchości i smaku przed obróbką termiczną w piekarniku czy na grillu.
Składniki:
- 800 g śliwek węgierek (waga wraz z pestkami)
- 200 g czerwonej cebuli
- 150 g rodzynków
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 40 ml octu 10%
- 100 g miodu
- 50 g cukru
- około łyżki świeżego, startego imbiru
- 1 łyżeczka kardamonu mielonego
- 1/8 łyżeczki zmielonych goździków
- szczypta soli
- płatki chili do smaku (według upodobań)
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę siekamy w kostkę. Wszystkie składniki wkładamy do rondla, a następnie ogrzewamy na małym ogniu, aż masa wystarczająco zgęstnieje. Powinno to zająć około godziny. Gotowy chutney ze śliwek i czerwonej cebuli przekładamy do niedużych, wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez około 15 minut, a większe słoiki odpowiednio dłużej do 25 minut.