Wieprzowina jest chętnie spożywanym mięsem między innymi na łatwość obróbki tego mięsa. Kotlety schabowe w panierce, karczek z grilla, szynka pieczona czy gulasz z łopatki to klasyczne dania z każdej polskiej kuchni. Co prawda wieprzowina uchodzi za mięso dość kaloryczne i z dużą zawartością cholesterolu, w zasadzie nie jest polecana dla osób z podwyższonym cholesterolem, ale spożywana w rozsądnych ilościach z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Dodatkowo karkówka, boczek czy żeberka to ulubione mięso wykorzystywane przy tworzeniu dań na diecie ketogenicznej. Wieprzowina jest bogata w witaminy z grupy B takie jak witamina B1, witamina B6, witamina B12, a także witamina A oraz witamina E. Wieprzowina to także cenne dla organizmu sole mineralne takie jak sód, potas, żelazo oraz cynk. Pieczony boczek świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek z musztardą i chrzanem lub jako sztuka mięsa do obiadu w chłodniejsze dni. Przyrządzony w suchej marynacie i upieczony w naczyniu żaroodpornym lub garnku rzymskim nie traci na soczystości. Dodatkowo przed zakończeniem pieczenia po odkryciu naczynia uzyskamy na nim chrupiącą skórkę.
Składniki:
- 2 kg boczku surowego
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 4 ząbki czosnku lub 2 łyżki czosnku granulowanego
- 4 łyżki majeranku
Przygotowanie:
W miseczce mieszamy sól, pieprz, czosnek granulowany i majeranek. Boczek obsypujemy solą z dwóch stron. Nacinamy w kratkę boczek od strony tłustej. Gotową mieszanką z przypraw smarujemy boczek po chudszej stronie. Boczek rolujemy mocno upychając do środka i wiążemy nićmi wędliniarskimi aby się nie „rozłożył” podczas pieczenia. Zostawiamy w lodówce na 24 godziny. Nagrzewamy piekarnik do 2000 C, zrolowany boczek wkładamy do naczynia żaroodpornego lub garnka rzymskiego dodajemy ok 0,5 szkl. wody lub białego wytrawnego wina i pieczemy ok. 1,5. Po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze 0,5 godz. aż boczek nabierze złotego koloru. Sznurek wyciągamy po całkowitym ostudzeniu rolady.