Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Babka gotowana z cytrynową nutą

0
Babka gotowana z cytrynową nutą

Może trochę za wcześnie na menu Wielkanocne, ale dla szukających nowych doznań mamy ciekawą propozycję. Taką do oswojenia się i przetestowania przed nadchodzącymi świętami. Okazuje się, że ciasto nie koniecznie musi być pieczone. Przy użyciu specjalnej foremki możemy przygotować przepyszne wilgotne ciasto w gorącej wodzie. Wyobraźcie sobie, że babka jest produktem wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 22.09.2016 r.  w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. łódzkim. Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na liście produktów tradycyjnych „Przykładem tradycji przekazywanej z pokolenia na pokolenie jest przygotowywanie babki gotowanej. Ciasto to wykonywane jest z mąki pszennej i mniejszej ilości mąki ziemniaczanej. Mąka pszenna pozyskiwana jest z okolicznych młynów przerabiających pszenicę z lokalnych gospodarstw. Jaja, z których ucierane są żółtka i ubijana piana, pochodzą z gospodarstw z terenu gminy Rogów. Sekretem wyśmienitego wypieku jest odpowiednie ubicie piany oraz gotowanie babki w formie w odpowiedniej ilości wody, tak nieco ponad godzinę. Babka przygotowywana jest na święta, rodzinne spotkania i przyjęcia, a także na imprezy gminne, powiatowe i jarmarki wojewódzkie. „Najczęściej wykonuję ją zimą i wiosną i nie może zabraknąć jej na święta zarówno Bożego Narodzenia jak i Wielkanoc” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Rogowa).” Wiedzieliście?? Czyli baka gotowana to nasz regionalny „wypiek”. Zapraszamy zatem do nabycia foremki z przepisem, lub skorzystania z poniższego.

Składniki:

  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g masła rozpuszczonego
  • 140 g mąki pszennej
  • 160 g skrobi ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

na lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

+ 1 łyżka masła do wysmarowania formy, bułka tarta i kilka plasterków cytryny oraz limony

Przygotowanie:

W wysokim garnku wstawiamy wodę. Foremkę do babki gotowanej dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy do białości z cukrem i cukrem waniliowym. Pomału wlewamy roztopione masło. Następnie do masy dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na koniec w 3 porcjach dodajemy ubite białko i lekko mieszamy z masą. Ciasto przekładamy do przygotowanej formy. Wyrównujemy na górze i dokładnie zamykamy wieczkiem. Formę wkładamy do gotującej się wody i przykrywamy pokrywką. Musimy dobrze obciążyć foremkę, żeby nie wypływała do góry i nie przechylała się na boki. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Wyjmujemy ostrożnie z wody i otwieramy wieczko a następnie wyjmujemy i studzimy na kratce. Kiedy ostygnie, lukrujemy. Cukier puder wsypujemy do miseczki i ucieramy z łyżką soku z cytryny. Lukrujemy ciasto i dekorujemy połówkami cytrusów. 

Komentarze do wpisu (0)

Blog kategorie
Blog archiwum
nie pon wto śro czw pią sob
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Swojskie przepisy
Pralinkowe abecadło

Pralinkowe abecadło

Przy użyciu 3 tabliczek czekolady i różnych dodatków postanowiliśmy przetestować foremki silikonowe  do wielokrotnego użytku. Do testów wylosowaliśmy foremki w kształcie muszelek i formę z alfabetem.  Wśród zalet silikonowych foremek niewątpliwie najważniejsze jest to, że są odporne na wysokie i niskie temperatury od -40°C do +220°C. Poza tym są bezpieczne dla zdrowia – nie reagują z żywnością i nie wydzielają szkodliwych związków. Można ich używać w piekarniku, lodówce i zamrażarce jako forma do lodów. Pod wpływem temperatur nie wydzielają zapachu. Są lżejsze od form metalowych czy szklanych oraz łatwiejsze w myciu i przechowywaniu. Mają szerokie zastosowanie w pieczeniu, mrożeniu czy przygotowywaniu deserów na bazie żelatyny.

 

Cukinia z kurczakiem

Cukinia z kurczakiem

Dobre połączenie na obiad, delikatne paski cukinii, pierś z kurczaka, pomidory z puszki i mozzarella. Zapieczone z ziołami prowansalskimi i czerwoną czubrycą. Generalnie danie w klimacie śródziemnomorskim. Cukinia zwana też kabaczkiem pochodzi z Ameryki i należy do warzyw dyniowatych. Jest lekkostrawna, łagodna, wręcz neutralna w smaku. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Pomidory bez skórki z puszki są o tej porze alternatywą dla świeżych pomidorów, ładnych ale bez smaku. Pomidory są źródłem likopenu zaliczanego do najsilniejszych antyoksydantów, neutralizującego działanie wolnych rodników. Poza tym odznaczają się dużą zawartością potasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego jest również odpowiedzialny za napięcie mięśni. Ponadto wpływa na metabolizm węglowodanów i białek.

 

 

Keto tort kokosowo-cytrynowy

Keto tort kokosowo-cytrynowy

Świeży aromat i delikatny smak to idealna słodycz dla łasuchów na diecie. Takie połączenie z założenia jest orzeźwiające i lekkie. Nasz keto tort świetnie wpisze się w wiosenne i wielkanocne menu. Kokos fajnie komponuje się z lekko kwaskowym lemon curdem a całość jest naprawdę delikatna. Lemon curd to sos cytrynowy, który ma ogromnie wiele zastosowań. Można go dodać praktycznie o wszystkiego. Lemon curd świetnie smakuje z goframi, naleśnikami, placuszkami, jako dodatek do jogurtu czy do chleba. Często stosuję go jako ozdobę do ciast i tortów. Świetnie smakuje w połączeniu z malinami i orzechami.

 

 

Pomarańczowo i pikantnie

Pomarańczowo i pikantnie

Orientalne sosy orzechowe, do grillowanego oraz pieczonego drobiu, szaszłyków, makaronu sojowego, warzyw. Lub jako sos do zielonych sałat. Sos satay jest popularnym dodatkiem do potraw w Indonezji, Malezji, Tajlandii czy Wietnamie, wykorzystywany jest także w kuchni chińskiej i holenderskiej. Co prawda ten oryginalny jest na bazie pasty orzechowej i mleczka kokosowego, nasz natomiast składa się z 3 składników i w niczym nie ustępuje temu z Azji. Natomiast sos pomarańczowo-orzechowy, choć korzenie ma w Azji, obecnie bardziej związany jest z kuchnią amerykańską. Jak wiadomo wiele dań uważanych powszechnie za typowo amerykańskie ma swoje źródła w kuchni innych narodów. Jednak przez lata receptury były modyfikowane przez amerykańskich kucharzy do tego stopnia, że niektóre potrawy te uważane są za typowo amerykańskie.

 

Boczniaki dla każdego

Boczniaki dla każdego

Kontynuujemy serię przepisów, które możemy wykorzystać będąc na diecie Dąbrowskiej lub wegańskiej. Przepis jest również fajną propozycją dla mięsożerców, którzy z pewnością pozytywnie zaskoczą się smakiem tej potrawy. Boczniak od stuleci uprawiany jest w Azji. Chińscy naukowcy odkryli, że boczniak wywodzi się z mroźnych himalajskich wyżyn i jako gatunek liczy sobie aż 39 milionów lat. Przez ten czas zyskał ogromną popularność w kuchni chińskiej, japońskiej i koreańskiej. Z kolei Europejczycy docenili te grzyby stosunkowo późno – ich istnienie zostało zauważone dopiero w wieku XVIII. W czasie I wojny światowej były uprawiane na szeroką skalę w Niemczech i traktowane jako ważne źródło pożywienia. Flaczki z boczniaków dla większości brzmią jak profanacja, zwłaszcza dla tradycjonalistów, którzy gotują i spożywają je z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski fragmentów żołądka wołowego. Jednakże historia kulinariów zna podobne formy, np. smalec z fasoli, oliwki z niedojrzałych śliwek, czy kapary z owoców nasturcji. Podobnie jak w przypadku oliwek ze śliwek nie ma co się oburzać i z poważną miną porównywać do oryginału – warto po prostu ugotować i zjeść ze smakiem.

 

 

Bestsellery
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
ALCOTEC 48 TURBO PURE drożdże gorzelnicze
12,00 zł 9,76 zł
szt.
Zaprawka  BROWIN śliwkowa 40ml  404680
Zaprawka BROWIN śliwkowa 40ml 404680
11,50 zł 9,35 zł
szt.
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
Korek z korka fi 22-25 gąsior butla wino 1szt
0,85 zł 0,69 zł
szt.
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
Alcotec Classic 48 Turbo Yeast drożdże gorzelnicze
9,80 zł 7,97 zł
szt.
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
Zaprawka do alkoholu BROWIN CZEKOLADA 40ml
9,00 zł 7,32 zł
szt.
puriFERM  MOCKBA  Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
puriFERM MOCKBA Moskva do 21% drożdże gorzelnicze
9,60 zł 7,80 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl