Wino z pomidorów. Brzmi dziwnie? Możliwe, ale w czasach kiedy możemy kupić wino wegańskie, wino bezalkoholowe wino z pomidorów nie jest żadną egzotyką. Tym bardziej, że zrobione z polskich pomidorów polnych. Coraz bardziej popularne są również wina z buraków, ziemniaków czy z pora. Może nie brzmi dumnie, jak wino pozyskane z gron rosnących na południowym stoku wulkanu 😉 Ale wino to, na pewno znajdzie koneserów w swojej kategorii win warzywnych.
Składniki:
- 7-8 kg w pełni dojrzałych pomidorów
- porcja gotowej pożywki
- matka drożdżowa
- 2 kg cukru
- drożdże winne (najlepiej burgund)
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania matki drożdżowej kilka dni wcześniej. Przyda nam się do tego pasteryzowany przecier pomidorowy. Matka to nic innego, jak drożdże użyte do produkcji domowego trunku w odpowiedni sposób rozmnożone. Matkę drożdżową należy przygotować około trzy dni z drożdży winiarskich, przed przygotowaniem zacieru, czyli 3 dni przed wlaniem do balona. Do wygotowanej butelki o poj. 0,7 l wsypujemy drożdże i uzupełniamy spasteryzowanym przecierem pomidorowym z 1 łyżeczką cukru. Butelkę zamykamy korkiem z waty i odstawiamy w ciepłe ciemne miejsce. Już po 1 dniu zaobserwujemy silne pienienie zawartości butelki. Po 3 dniach matka drożdżowa zawiera dostateczną ilość drożdży, które wystarczą nawet na 20-30 l nastawu. Pomidory myjemy i przecieramy np. w maszynce do przecierania pomidorów, w maszynce do mięsa, lub ręcznym przecieraku. Przelewamy do zbiornika fermentacyjnego i dodajemy syrop cukrowy. 1 kg cukru rozpuszczamy w ok 1 litrze przecieru, dodajemy matkę drożdżową, pożywkę i zamykamy szczelnie pokrywą i montujemy rurkę fermentacyjną. Odstawiamy w chłodne miejsce. Po tygodniu dodajemy 1 kg cukru rozpuszczony w 1 litrze wody, wszystko w temperaturze pokojowej. Po miesiącu lub sześciu tygodniach, gdy zakończy się fermentacja, ściągamy rurką płyn znad osadu, filtrujemy przez bibułę i nalewamy do wygotowanych butelek. Korkujemy. Wino z pomidorów musi dojrzewać przez co najmniej pół roku.