Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Kategorie
Producent
Dostępność
Cena
-
od
do
Promocja
Drożdże piwowarskie
Drożdże piwowarskie
Drożdże piwowarskie znane są ludzkości od wieków. Ze względu na swoje cenne właściwości oraz wysoką zawartość witamin z grupy B, biotyny (witaminy H), a także substancji mineralnych (cynk, żelazo, chrom, fosfor, magnez, potas, selen) mają wszechstronne zastosowanie, również w procesie przeprowadzania fermentacji alkoholowej. W przeszłości drożdże dolnej fermentacji były zbierane z dna beczki, a drożdże górnej fermentacji uzyskiwano z powierzchni odfermentowanej, ze względu na lokalizację pochodzi ich nazwa. Dopiero odkrycia Ludwika Pasteura spowodowały, że zaczęto produkować je masowo.
51,00 zł
Cena netto: 47,22 zł
15,80 zł
Cena netto: 12,85 zł
15,50 zł
Cena netto: 12,60 zł
11,50 zł
Cena netto: 9,35 zł
11,50 zł
Cena netto: 9,35 zł
11,00 zł
Cena netto: 8,94 zł
11,00 zł
Cena netto: 8,94 zł
10,50 zł
Cena netto: 8,54 zł
10,50 zł
Cena netto: 8,54 zł
9,50 zł
Cena netto: 7,72 zł
9,00 zł
Cena netto: 7,32 zł
6,50 zł
Cena netto: 5,28 zł
Wpływ drożdży piwowarskich na gatunek piwa
Drożdże piwowarskie to rodzaj jednokomórkowego, fermentującego grzyba. Do produkcji piwa stosowane są tylko specjalnie wyselekcjonowane odmiany. Dzięki nim następuje proces przekształcenia cukru w alkohol i dwutlenek węgla. W produkcji piwa bardzo ważną rolę odgrywają drożdże piwowarskie górnej fermentacji (Saccharomyces cerevisiae), niezbędne do warzenia piwa pszenicznego czy belgijskiego. Są to np. dostępne w naszej ofercie suche drożdże piwowarskie cenionego producenta Fermentis, wykorzystywane do produkcji wielu odmian piwa. Z kolei popularne obecnie gatunki piwa, tzw. lagery powstają przy użyciu drożdży dolnej fermentacji (Sacharomyce pastorianus). Producent Gozdawa proponuje drożdże piwne Czech Pilsner gwarantujące wysokie odfermentowanie i wyrazisty profil smakowy.
Drożdże piwowarskie są bardzo ważnym składnikiem przy produkcji piwa, pozwalającym uzyskać dobrej jakości produkt. Są ważniejsze niż słód i chmiel. Jeśli chodzi o sam sposób ważenia to:
- z użyciem drożdży górnej fermentacji proces zachodzi w temperaturze od 12 do 25 stopni Celsjusza,
- z użyciem drożdży dolnej fermentacji proces zachodzi już w temperaturze od 7 do 14 stopni Celsjusza.
Drożdże piwowarskie a smak piwa
Drożdże piwowarskie potrafią podkreślić smak piwa, jego słodowość oraz chmielowość, a także wprowadzić owocowe, słodkie lub wytrawne nuty. Drożdże dostępne są w formie sproszkowanej, co znacznie ułatwia proces fermentacji piwa. Ich różnorodność uwidacznia się między innymi w produkcji piwa pszenicznego, np. drożdże piwowarskie Brewgo Wheat firmy Browin umożliwiają uzyskanie delikatnego posmaku korzennego i bananowego. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą sklepu Deptana.