Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Produkty Browin Dystrybutor

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Opcje przeglądania

Drożdże piwowarskie

Drożdże piwowarskie

Drożdże piwowarskie znane są ludzkości od wieków. Ze względu na swoje cenne właściwości oraz wysoką zawartość witamin z grupy B, biotyny (witaminy H), a także substancji mineralnych (cynk, żelazo, chrom, fosfor, magnez, potas, selen) mają wszechstronne zastosowanie, również w procesie przeprowadzania fermentacji alkoholowej. W przeszłości drożdże dolnej fermentacji były zbierane z dna beczki, a drożdże górnej fermentacji uzyskiwano z powierzchni odfermentowanej, ze względu na lokalizację pochodzi ich nazwa. Dopiero odkrycia Ludwika Pasteura spowodowały, że zaczęto produkować je masowo.

Gozdawa drożdże piwne NOBLE SAISON GF Gozdawa drożdże piwne NOBLE SAISON GF
Producent: Gozdawa
Cena:

6,50 zł

Cena netto: 5,28 zł

szt.
zobacz więcej
  • nowość

Wpływ drożdży piwowarskich na gatunek piwa

Drożdże piwowarskie to rodzaj jednokomórkowego, fermentującego grzyba. Do produkcji piwa stosowane są tylko specjalnie wyselekcjonowane odmiany. Dzięki nim następuje proces przekształcenia cukru w alkohol i dwutlenek węgla. W produkcji piwa bardzo ważną rolę odgrywają drożdże piwowarskie górnej fermentacji (Saccharomyces cerevisiae), niezbędne do warzenia piwa pszenicznego czy belgijskiego. Są to np. dostępne w naszej ofercie suche drożdże piwowarskie cenionego producenta Fermentis, wykorzystywane do produkcji wielu odmian piwa. Z kolei popularne obecnie gatunki piwa, tzw. lagery powstają przy użyciu drożdży dolnej fermentacji (Sacharomyce pastorianus). Producent Gozdawa proponuje drożdże piwne Czech Pilsner gwarantujące wysokie odfermentowanie i wyrazisty profil smakowy.

Drożdże piwowarskie są bardzo ważnym składnikiem przy produkcji piwa, pozwalającym uzyskać dobrej jakości produkt. Są ważniejsze niż słód i chmiel. Jeśli chodzi o sam sposób ważenia to:

  • z użyciem drożdży górnej fermentacji proces zachodzi w temperaturze od 12 do 25 stopni Celsjusza,
  • z użyciem drożdży dolnej fermentacji proces zachodzi już w temperaturze od 7 do 14 stopni Celsjusza.

Drożdże piwowarskie a smak piwa

Drożdże piwowarskie potrafią podkreślić smak piwa, jego słodowość oraz chmielowość, a także wprowadzić owocowe, słodkie lub wytrawne nuty. Drożdże dostępne są w formie sproszkowanej, co znacznie ułatwia proces fermentacji piwa. Ich różnorodność uwidacznia się między innymi w produkcji piwa pszenicznego, np. drożdże piwowarskie Brewgo Wheat firmy Browin umożliwiają uzyskanie delikatnego posmaku korzennego i bananowego. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą sklepu Deptana.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium