Zapraszamy do sklepu w Łodzi, ul. Ozorkowska 12, blisko skrzyżowania Przybyszewskiego-Rydza-Śmigłego

pon. - pt: 8:00-17:00, sob.: 9:00-13:00, 502 711 571

Produkty Browin Dystrybutor

Płatności obsługują Przelewy24.pl

Zapisz

Zapisz

Producenci
Newsletter

Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.

Opcje przeglądania

Drożdże piwowarskie

Drożdże piwowarskie

Drożdże piwowarskie znane są ludzkości od wieków. Ze względu na swoje cenne właściwości oraz wysoką zawartość witamin z grupy B, biotyny (witaminy H), a także substancji mineralnych (cynk, żelazo, chrom, fosfor, magnez, potas, selen) mają wszechstronne zastosowanie, również w procesie przeprowadzania fermentacji alkoholowej. W przeszłości drożdże dolnej fermentacji były zbierane z dna beczki, a drożdże górnej fermentacji uzyskiwano z powierzchni odfermentowanej, ze względu na lokalizację pochodzi ich nazwa. Dopiero odkrycia Ludwika Pasteura spowodowały, że zaczęto produkować je masowo.

SAFLAGER S-189 drożdże piwowarskie 11,5g SAFLAGER S-189 drożdże piwowarskie 11,5g
Producent: Fermentis
Cena:

17,00 zł

Cena regularna: 25,00 zł

Najniższa cena: 25,00 zł

Cena netto: 13,82 zł

szt.
zobacz więcej
  • promocja

Wpływ drożdży piwowarskich na gatunek piwa

Drożdże piwowarskie to rodzaj jednokomórkowego, fermentującego grzyba. Do produkcji piwa stosowane są tylko specjalnie wyselekcjonowane odmiany. Dzięki nim następuje proces przekształcenia cukru w alkohol i dwutlenek węgla. W produkcji piwa bardzo ważną rolę odgrywają drożdże piwowarskie górnej fermentacji (Saccharomyces cerevisiae), niezbędne do warzenia piwa pszenicznego czy belgijskiego. Są to np. dostępne w naszej ofercie suche drożdże piwowarskie cenionego producenta Fermentis, wykorzystywane do produkcji wielu odmian piwa. Z kolei popularne obecnie gatunki piwa, tzw. lagery powstają przy użyciu drożdży dolnej fermentacji (Sacharomyce pastorianus). Producent Gozdawa proponuje drożdże piwne Czech Pilsner gwarantujące wysokie odfermentowanie i wyrazisty profil smakowy.

Drożdże piwowarskie są bardzo ważnym składnikiem przy produkcji piwa, pozwalającym uzyskać dobrej jakości produkt. Są ważniejsze niż słód i chmiel. Jeśli chodzi o sam sposób ważenia to:

  • z użyciem drożdży górnej fermentacji proces zachodzi w temperaturze od 12 do 25 stopni Celsjusza,
  • z użyciem drożdży dolnej fermentacji proces zachodzi już w temperaturze od 7 do 14 stopni Celsjusza.

Drożdże piwowarskie a smak piwa

Drożdże piwowarskie potrafią podkreślić smak piwa, jego słodowość oraz chmielowość, a także wprowadzić owocowe, słodkie lub wytrawne nuty. Drożdże dostępne są w formie sproszkowanej, co znacznie ułatwia proces fermentacji piwa. Ich różnorodność uwidacznia się między innymi w produkcji piwa pszenicznego, np. drożdże piwowarskie Brewgo Wheat firmy Browin umożliwiają uzyskanie delikatnego posmaku korzennego i bananowego. Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą sklepu Deptana.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium